Ilyen volt Szantorini késő bronzkori domborzata

2020.06.17.
Ilyen volt Szantorini késő bronzkori domborzata
Karátson Dávid vulkanológus, az ELTE Természetföldrajzi Tanszék vezetőjének irányításával nemzetközi kutatócsoport digitális domborzatmodellen mutatta be, milyen lehetett az égei-tengeri vulkánsziget 3600 éve, mielőtt egy robbanásos vulkánkitörésben a sziget jelentős része megsemmisült.

Szantorini a késő bronzkorban védett, belső kis öböllel rendelkezett, ami kiváló hajózási, kereskedelmi központtá tette. Akkoriban a krétai civilizáció északi bástyája volt, déli részén a fővárossal, Akrotirivel, ám 3600 éve e település – akárcsak számos más kisebb-nagyobb házcsoport, épületegyüttes – szinte nyomtalanul elpusztult a vulkánkitörésben, amely a domborzatot 30–50 méter vastag tufaréteggel fedte be. 

A természeti katasztrófa véget vetett a szigeten a minószi kultúrának, és gyökeresen átszabta a morfológiai képet is. A hatalmas mennyiségű magma távozása a sziget központi részének beszakadásával járt, létrehozva a mai öblöt, mely jóval nagyobb, mint a késő bronzkori volt.

Szantorini, ahogy még senki sem látta: így nézhetett ki a sziget a nagy minószi kitörés előtt.

A vulkanológusok a robbanásos kitörés nyomán lerakódott tufaanyagból fotóstatisztikai és geokémiai elemzéssel állapították meg, hogy annak mekkora hányadát képezi a felrobbant és teljesen megsemmisült belső szigetnek, illetve a sziget többi részének a törmelékanyaga. Az összegzés szerint a kapott arányok nagy pontosságúak, a sziget méretének rekonstrukciója azonban attól is függ, mennyi volt a kirobbant tufatömeg teljes térfogata. Ezt már nehezebb megbecsülni, mert a törmelékanyag jelentős része a tengerszint alatt rakódott le.

A kutatók két forgatókönyvvel számoltak: az egyik esetben kisebb tufatérfogattal, amelyből kiindulva a felrobbant szigethányad csaknem 10 köbkilométernyit tesz ki, a másik esetben a legtöbb kutató által javasolt mintegy 120 köbkilométer tufatérfogattal, melyből 17 köbkilométer jut a késő bronzkori Szantorini felrobbant részeire. Jelenleg az utóbbi modell tekinthető a legvalószínűbbnek, és összhangban áll az újabb régészeti eredményekkel is. A kitöréskor történt topográfiai változásokat is elemezték, a változásokat pedig digitális domborzatmodellen mutatták be.

A szakemberek szerint a második forgatókönyv valószínűbb (Forrás: Karátson Dávid)

,,Akrotiri egyik legérdekesebb, legtalányosabb freskója, az úgynevezett Nyugati Házban talált Flotilla freskó az újabb értelmezés szerint minden bizonnyal az egykori belső, kis kalderaöblöt ábrázolja – még ha stilizáltan is –-, nem pedig a nyílt tengert, mint korábban gondolták. E kis belső öböl a mai, nagy kalderaöböl északi részén lehetett, keskeny kijárattal az Égei-tenger felé” –írják a kutatók.

A hét éve folyó kutatásban 2018-ban a késő bronzkori belső öbölben létezett vulkánszigetet, most pedig Szantorini teljes egészét rekonstruálták a kutatók. Az eredményekről a Journal of Volcanology and Geothermal Research című tudományos folyóirat számolt be.

Forrás: ELTE TTK