Indul a 2022-es OTKA pályázat

2022.01.10.
Indul a 2022-es OTKA pályázat
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakpolitikai támogatásával a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal kiírta az idei felhívásokat, a pályázatok benyújtási határideje – alprogramtól függően – 2022. februári vagy márciusi lehet.

Az egyéni kutatóknak, kutatócsoportoknak szóló pályázat az előző évekhez hasonlóan ezúttal is öt alprogrammal indul útjára. A Posztdoktori kiválósági program pályafutásuk korai szakaszában támogatja azokat a fiatalokat, akik tudományos fokozatukat öt évnél nem régebben szerezték meg. A Fiatal kutatói kiválósági program már a saját kutatási téma elindításában és az önálló kutatócsoport létrehozásában nyújt segítséget. A tapasztaltabb kutatók és az általuk vezetett kutatócsoportok a több mint 30 éves múltra visszatekintő Kutatási témapályázat mintájára indított alprogramban igényelhetnek támogatást. A két további alprogram pedig ismét a magyar-osztrák és magyar-szlovén együttműködésekben tervezett projektek megvalósításához járulhat hozzá.

Az OTKA pályázatban rendelkezésre álló forrás évről évre nő: a 2021-es 11,5 milliárd forinthoz képest 2022-ben kétmilliárd forinttal több támogatás igényelhető. A most megjelent felhívásban növekedett a támogatás közvetlen kutatási célokra fordítható hányada. A posztdoktori rendszert a részmunkaidős foglalkoztatás lehetőségének megteremtése tette még rugalmasabbá. A közfinanszírozású projektekben kiemelt követelmény a színvonalas publikálás, így a kutatási eredmények a nemzetközi tudományos közösség és a széles nyilvánosság számára is láthatóvá válnak. A nyertes kutatók feladata, hogy publikációikat a nyílt hozzáférés (Open Access) jegyében térítésmentesen elérhetővé tegyék. Az OTKA támogatási rendszer ennek költségeire is projektenként elkülönített fedezetet biztosít.

A részletes pályázati kiírás az NKFIH honlapján érhető el. A benyújtási határidő – alprogramtól függően –2022. februári vagy márciusi lehet. Az eredményhirdetés 2022 nyarán várható, a nyertes projektek szeptembertől indulhatnak el.

Részletes felhívás