Indul a Galaxis – várják a középiskolások jelentkezését

2016.02.24.
Indul a Galaxis – várják a középiskolások jelentkezését
Az ELTE Tehetséggondozási Tanácsa 2016. március 1-től internetes tehetséggondozó programot indít, amelyre elsősorban 10–11. évfolyamos középiskolások jelentkezését várják. A diákok egyetemi hallgatóktól kapnak segítséget az érettségi vizsgára való felkészüléshez és értesülhetnek Egyetemünk érdekes programjairól is.

Az ELTE célja, hogy a klasszikus egyetemi tehetséggondozási formák mellett a középiskolások számára is minél szélesebb körben elérhetővé tegye tehetséggondozási tevékenységét, megismertesse az érdeklődő középiskolásokkal, hogy mi várhat rájuk az Egyetemünkön, megmutassa nekik, hogy a tehetség sokrétű, s mennyi módjuk lehet annak kibontakoztatására. „A program lényegi eleme, hogy az internet segítségével a távoli megyékben élő diákokhoz is eljusson ez a lehetőség. Kiemelten fontos számunkra, hogy tehetséges, de hátrányos szociális helyzetű diákok is segítséget és bátorítást kapjanak az egyetemünkre való jelentkezéshez. Ezen kívül szeretnénk a diákoknak megmutatni, hogy nem kell az ELTE-nél messzebbre – azaz külföldre – menniük ahhoz, hogy jó és színvonalas oktatásban részesülhessenek” – hangsúlyozta Orosz Éva oktatási ügyekért felelős rektorhelyettes.

Az egyedülálló kezdeményezésbe eddig közel 60 önkéntes ELTE-s hallgató kapcsolódott be: ők azok, akik a középiskolai diákokat tantárgyanként kialakított munkacsoportokban segítik, valamint válaszolnak a felmerülő kérdésekre. A munkacsoportok munkáját Egyetemünk gyakorlógimnáziumainak vezetőtanárai támogatják. „A Galaxis lehetőséget ad a kreatív tanulásra, gyakorlásra, a már megszerzett ismeretek elmélyítésére. Szeretném elérni, hogy diákjaimnak minél több kedve legyen újra és újra belépni a Galaxisba, mert minden alkalommal, minden feladattal új élményben lesz részük” – mesélte Könnyü Laura Krisztina, az ELTE másodéves, magyar–német osztatlan tanár szakos hallgatója.

A program a CooSpace internetes felületen valósul meg, az online felület lehetővé teszi, hogy a Budapesttől távol élő középiskolások is bekapcsolódhassanak a programba. „Az instruktori szerepet többnyire hallgatók töltik be, a kapcsolat is jóval lazább és személyesebb. A Coospace rengeteg lehetőséget biztosít az anyagok megosztására, a résztvevők kérhetnek egymástól segítséget. Az időbeosztás is rugalmas, kötetlen, nem kell mindenkinek egyszerre egy időben jelen lennie” – hangsúlyozta Vadász Péter, aki elsőéves programtervező informatikus hallgatóként vesz részt a középiskolások segítésében. A szervezők májusban szerveznek a Galaxis-programban résztvevő, a természettudományok és az informatika iránt érdeklődő diákok számára egy tábort, a többi tudományterület iránt érdeklődők számára pedig az őszi félévre tervezik ugyanezt.

Az érettségire és egyetemi felvételire való felkészítés mellett a program célja az is, hogy jobban megismertesse a résztvevőkkel az egyetemi életet és elvárásokat. A tantárgyak szerinti felkészítés mellett a karok és más egyetemi szervezeti egységek érdekes programjai is felkerülnek a felületre, az érdeklődő diákok akár egyes egyetemi projektekbe is bekapcsolódhatnak.

A középiskolások jelentkezését folyamatosan várják a galaxis.elte.hu weboldalon.