Indulnak az UNI-ECO fenntarthatósági e-learning moduljai

2021.11.02.
Indulnak az UNI-ECO fenntarthatósági e-learning moduljai
A modulok a nemzetközi projekt öt partnerintézményében – így az ELTE-n is – ingyenesen elérhetők a hallgatók és a munkatársak számára.

A Fogyasztás és hulladék (Consumption and Waste), valamint a Karbonlábnyom (Carbon Footprint) modul az első kettő abból az ötből, amelyet az UNI-ECO Erasmus+ projekt csapat dolgoz ki és oszt meg a projektben résztvevő egyetemi közösségekkel, a University of Montpellier-vel, az Utrecht University-vel, a Trinity College Dublinnal, a University of Barcelonával és az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel.

A modulok részei az UNI-ECO projekt azon missziójának, hogy gyakorlati és kollaboratív eszközöket hozzon létre az egyetemeken a fenntarthatóság fejlesztése érdekében. Silvia Gallagher (Trinity), aki a modulok tervezését és fejlesztését vezeti az egyetemek nemzetközi csapatában, hangsúlyozza, hogy a modulok gyakorlati esettanulmányokra, tippekre és a viselkedés megváltoztatására szolgáló módszerekre koncentrálnak; emellett nyitva állnak minden olyan egyetemi hallgató és munkatárs számára, aki érdeklődik az iránt, hogyan tehetné az életét még fenntarthatóbbá, miként növelheti ezzel kapcsolatos tudását és hogyan válhat még tudatosabbá a fenntarthatóság témája iránt. Valamennyi online modul tartalmaz videókat, linkeket, kvízeket és az UNI-ECO szakértői által létrehozott interaktív prezentációkat, és mindössze másfél óra alatt elvégezhető. A tanulók a modul teljesítését követően elektronikus tanúsítványt kapnak.

A két online modul október 18-tól ingyenesen elérhető az UNI-ECO honlapjáról; a részvételhez nincs szükség előzetes tudásra a fenntarthatóságról.

Elodie Ernoult, a Montpellier Egyetem (University of Montpellier) munkatársa és egyben a csapat tagja dolgozta ki a Karbonlábnyom modult. Magyarázata szerint „a modul célja, hogy megadja a hátteret és az alapvető információkat a karbon Földre gyakorolt hatásának megértéséhez, illetve a karbonlábnyom kiszámításához, így biztosítva mindenki számára, hogy ezek alapján elemezhesse saját helyzetét és ennek megfelelő döntéseket hozhasson”.

„A fenntarthatóságról szóló tudás és gyakorlatok megosztása az egyetemi kampuszokkal fontos az egyetemi dolgozók és hallgatók számára is, lehetővé téve mindannyiunknak, hogy még inkább elköteleződhessünk egyetemeinken a Fenntartható Fejlődési Célok iránt – mondja a Fogyasztás és Hulladék modul vezetője, Michele Hallahan, a Trinity College Igazgatóságának fenntarthatósági tanácsadója.

Az UNI-ECO az Európai Bizottság Erasmus+ programjának társfinanszírozásával megvalósuló stratégiai partnerség. A 2019-ben indult, három évig tartó projekt kiemelt célja, hogy ösztönözze a környezettudatos viselkedést, valamint növelje a fenntartható gyakorlatok és projektek számát mind az öt egyetemen. A projekt koordinátora a Montpellier Egyetem, olyan partnerek közreműködésével, mint a CESIE és az Uni Med (Unione Delle Universita Del Mediterraneo). Az UNI-ECO iránymutatásként tekint és inspirációt merít az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljaiból és az Európai zöld megállapodásból is, hogy a változást minden szinten támogathassa.

A fejlődésről és a sokrétű projektről további hírek ide kattintva érhetőek el. Az UNI-ECO projektet Twitteren itt lehet követni, a projekt Facebook-oldala itt olvasható.

Kapcsolat: Mudra Viktória fenntarthatósági koordinátor (ELTE e-mailFacebook)