Infobázis készült az autizmusról

2023.03.31.
Infobázis készült az autizmusról
A Bárczi közreműködésével tematikus gyűjtőoldalt hozott létre az Autisták Országos Szövetsége. A hiteles információkat tartalmazó, folyamatosan frissülő weboldal április 2-án, az Autizmus Világnapján indul el. 

Az autizmussal kapcsolatos ismeretek hiánya vagy a nem megfelelő forrásból származó információk nagyban nehezítik autista társaink megismerését és támogatását: sokszor hatástalanok, de akár veszélyeztetők is lehetnek. A megfelelő ismeretekhez és módszerekhez való hozzáférés alapvető fontosságú az autista személyek hosszú és teljes értékű életének biztosításához, és hozzájárul az érintettek családjának, környezetének jobb életminőségéhez is. 

A szakemberek szerint minden 54. gyermek kap autizmus diagnózist. Az autizmussal élő személyek és családtagjaik élethosszig tartó támogatást és figyelmet igényelnek – ennek elérésében segít az AOSZ InfoBázis oldal. A honlapon megtalálható anyagok – jogszabályok, könyvek, filmek stb. – számos témakört fednek le az autizmussal kapcsolatos alapismeretektől kezdve az ellátásokon, fejlesztési lehetőségeken és módszereken át az oktatásig, szociális támogatásokig.

2023-ban az eddigieknél is nagyobb szükség van rá, hogy felhívjuk a társadalom figyelmét az autizmusra, az autizmusban érintett társaink és családjaik mindennapi helyzetére. Az Autism-Europe idei kampánya is arra helyezi a hangsúlyt, hogy az autista emberek számára befogadó társadalmat alakítsunk ki. Az AOSZ InfoBázis weboldal ehhez a kampányhoz készült, elősegítve mind az érintettek, mind a társadalom egészének tájékozottságát.

Az oldal létrejöttében az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar Autizmus Spektrum Pedagógiája Szakirány mellett az Autizmus Alapítvány és a Pannon Egyetem és az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) működött közre.