Informatikai Kar (IK)

2022.09.29.
Informatikai Kar (IK)

2022. OKTÓBER 14.

10.00 – 11.00

Miért érdemes informatikusnak tanulni a startupok korában?

Az előadás ízelítőt ad a technológiai startupok világáról, megmutatva, miért érdemes ma informatikát tanulni.  Hogyan tudnak az informatikában jártas fiatalok a szakmai beteljesülés mellett gazdasági sikereket is elérni?

Előadó: Málnay Barnabás, az ELTE IK üzletfejlesztési vezetője, az ELTE IK Innovációs Labor szakmai koordinátora
Helyszín: A épület 329.


Kutya-robotkutya-robot: hogyan fogad szót?

Az asztalon egy kutya-robotkutya-robot irányítási és viselkedési mintáit vizsgáljuk meg, a tableteken pedig egy robotot lehet rávenni a lámpa felgyújtására a felkínált vezérlő ikonok megfelelő sorrendbe állításával. 

Előadó: Turcsányi-Szabó Márta egyetemi docens, Informatikatudományi Intézet
Helyszín: A épület alagsor 150.

11.00 – 12.00

Az informatika mindenkié!

Az informatika ma már nem arról szól, hogy valaki egy adott programozási nyelven programkódot ír. Észre sem vesszük már a rengeteg számítógépet, amelyeken körülöttünk folyamatosan programok futnak. Az élet mára valamennyi területén használt számítógépes rendszereket, adatfeldolgozási módszereket, algoritmusokat az informatikusok tervezik és készítik el. Erről és az ELTE Informatikai Kar szerteágazó oktatási és kutatási tevékenységeiről szól az előadás.

Előadó: Istenes Zoltán egyetemi docens, EIT Digital; EIT HEI InnoChange; IFROS mesterképzés
Helyszín: A épület 329.


Mit takarhat egy foglalkozás neve, és hogyan szerezhetünk róla információt?

Manapság sokszor elgondolkodunk azon, mit is takar egy-egy foglalkozásnév. Az előadáson szokatlan foglalkozásokra hozunk példákat az informatika területéről, és az internet felhasználásával utánanézünk, miről is van szó, és mit kell tanulni ahhoz, hogy később ezeket a munkákat végezhessük.

Előadó: Turcsányi-Szabó Márta egyetemi docens, Informatikatudományi Intézet
Helyszín: A épület alagsor 150.

13.00 – 14.00

Drónok és távérzékelt felvételek a geoinformatika szolgálatába

Mi mindenre használhatók a drónok a tudományos téren? Milyen felvételek készíthetők velük? Hogyan és mire lehet e felvételeket használni? Miért jó, ha drónokkal végzünk területi felmérést? Az előadás a tudomány szempontjából, mégis játékosan, többféle méretű drón és szenzor segítségével mutatja be e rendszerek (termális, LiDAR, multispektrális) sokszínűségét. A jelenlévők kipróbálhatják a szenzorokat, megismerhetnek egy iparidrón-rendszert és több olyan projektet, ahol e rendszerek jelentős szerepet játszanak.

Előadó: Varga Zsófia egyetemi tanársegéd, Geoinformatikai Intézet; Vörös Fanni PhD-hallgató, Geoinformatikai Intézet
Helyszín: A épület 329.