Informatikusok elismerése

2017.12.04.
Informatikusok elismerése
A XI. Digitális Esélyegyenlőség konferencián ünnepélyes keretek között adták át a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság 2017. évi díjait. Az eseményen az Informatikai Kar oktatói közül Gombos Gergő tanársegédet Kemény János-díjjal, Pluhár Zsuzsa tanársegédet Tarján-emlékéremmel tüntették ki.

Kemény János a Darthmounth College (USA) professzoraként a BASIC nyelv egyik kifejlesztője és az időosztásos rendszerek egyik úttörője volt. A róla elnevezett díj 35 éven aluli fiataloknak adományozható szakmai alkotó- és publikációs tevékenységük alapján. Idén Gombos Gergő, az IK Információs Rendszer Tanszék tanársegédje kapta meg.

Gombos Gergő 2015-ben végzett az ELTE doktori iskolájában. Doktori dolgozata a szemantikus web és a felhőrendszerek kapcsolatával foglalkozik. Az informatika legaktuálisabb területeivel foglalkozik oktatóként és kutatóként is, a szemantikus web technológiák, a felhő és Big Data architektúrák, a NoSQL adatbázisok, az adattudományi elemzések, a számítógépes és közösségi hálózatok érdeklik. Aktív kutató és publikációs tevékenységét az Informatikai Kar Fiatal Kutatók Díjával értékelték 2017-ben, s ugyancsak idén elnyerte az Új Nemzeti Kiválóság Program 5 hónapos ösztöndíját.

Tarján-emlékérmet azoknak adományoz az NJSZT, akik a számítástechnika oktatásában, népszerűsítésében mutattak kiemelkedő teljesítményt. Tarján Rezső a Társaság első elnöke volt, és az elektronika egyik vezető személyiségének számít. A 2017-es elismerésben Pluhár Zsuzsannát, az Informatikai Kar tanársegédjét részesítették.

Pluhár Zsuzsa kutatási területe az informatikai gondolkodás fejlesztése a programozás, a robotika és a problémamegoldás területén. Az ELTE T@T labor tagjaként több konferencia megszervezésében vett részt és folyamatosan aktív résztvevője az összes nyílt napnak. Számos futó projekt aktív részese volt, valamint 2011 óta vezetésével került Magyarországra a Bebras verseny e-HÓD adaptációja, amely hatalmas sikerrel terjedt el hazánkban. 2015 óta az NJSZT Közoktatási Szakosztály elnöke, e feladatköre révén az informatikai gondolkodás népszerűsítése érdekében végzett munkáját még szélesebb körben fejti ki és von be fiatalokat a munkájába.