Innováció a testnevelésben

2019.02.18.
Innováció a testnevelésben
Sikeres konferenciát rendezett Szombathelyen az ELTE PPK Sporttudományi Intézet, karöltve a Nemzeti Pedagógus Karral (NPK). A „Tehetsz érte(d)?!” című rendezvényre az észak-nyugat-dunántúli régióból 117 sportszakember érkezett: testnevelők, gyógytestnevelők és egészségfejlesztő tanárok.

Az eseményt Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke nyitotta meg, majd az ELTE PPK dékánhelyettese, Fábri György köszöntötte a megjelenteket, beszédében kiemelve a sport kiemelkedő szerepét az oktatási-nevelési folyamatokban. A házigazda intézet nevében felszólaló Ekler Judit intézetvezető üdvözlő szavai után Vezér Kata, a Nemzeti Pedagógus Kar Testnevelés, gyógytestnevelés és sport tagozatának elnöke tartott nyitóbeszédet.

Délelőtt Ihász Ferenc, az ELTE PPK Sporttudományi Intézet oktatója elemezte az iskolás korú gyermekek kondicionális állapotának mutatóit. Nagyváradi Katalin - szintén a házigazda intézet oktatója – néhány új, a hagyományostól eltérő, a gyógytestnevelésben is használható tesztet mutatott be a hallgatóságnak, majd Ekler Judit a projekt testnevelésben betöltött motivációs szerepéről, Vezér Kata pedig a kéttanáros modell alkalmazhatóságáról beszélt. Szó esett a gyógytestnevelés NAT-ba történő visszavezetéséről is Simon István Ágoston előadásában.

Délután gyakorlati foglalkozásokra került sor. A résztvevők megismerkedhettek a spinal mouse nevű biomechanikai mérőeszközzel, amely alkalmas a gerinc alakjának, mobilitásának, minden egyes csigolyarészlet helyzetének és mozgásának, tartási kompetencia vagy elégtelenség, a gerinc kóros mozgékonyságának kimutatására, illetve a gerinc síkjainak, kisízületeinek elemzésére.

A szakmai napot a sportcsarnokban, illetve a gimnasztikateremben zárták a konferencia résztvevői. Biróné Ilics Katalin és Tóth Enikő, az ELTE PPK Sporttudományi Intézet oktatói a szerény eszközellátású iskolák számára adtak tippeket arra, hogyan helyettesíthetők a fitneszpiacon drágán megvásárolható termékek. A gimnasztikateremben „21. századi” gyógytestnevelés-óra zajlott Laki Ádám, az ELTE PPK doktorandusza vezetésével, aki különféle elváltozások terápiás lehetőségeit mutatta be TRX és okostelefon segítségével.

Forrás: ELTE PPK 
Fotó: Hurtik Péter János