Innovatív autizmus-kutatás és képzőművészet

2017.09.07.
Innovatív autizmus-kutatás és képzőművészet
Az INDA Galéria, Eperjesi Ágnes művész, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bárczi Gusztáv Gyógypedagógia Kar kutatócsoportja (SHAKES projekt) és  a Gyógypedagógia Fejlesztéséért Alapítvány „Az autizmus ideje” elnevezésű közös projektjében az innovatív autizmus-kutatás összefog a képzőművészettel.

Minden századik embertársunkat érinti az autizmus, mely nem feltétlenül csak hátrányokat jelent, gyakran eredeti gondolkodással, sajátos képességekkel és tehetséggel is együtt jár. Az autizmussal élő emberek képességeinek kibontakoztatásához gyakran kemény munkára van szükség, amelyben nélkülözhetetlen a szakértő támogatás. Annál nagyobb eséllyel valósulhatnak meg az egyedi célok, minél korábban ismerjük fel az állapotot.

A SHAKES projekt az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán zajlik, magasan képzett autizmus-kutatók és klinikai szakemberek részvételével. Céljuk egy olyan digitális szűrőrendszer kidolgozása, amely óvodáskorban segíti az autizmus enyhébb eseteinek felismerését. Ezt nem valamiféle hagyományos orvosi szűrésként, vizsgálatként valósítják meg, hanem a gyerekek érdeklődéséhez illeszkedve, szórakoztató módon, számítógépes játékba ágyazva. A játék prototípusa már elkészült.

Olyan intelligens rendszert építenek, amely olcsó, így széles körben elérhető, használata nem igényel speciális körülményeket. Működése autonóm, a szűréshez nem kell speciális szakértelem.

Nagy nemzetközi felmérések mutatják, hogy míg az autizmusban mélyebben érintett gyermekek többnyire óvodáskorban kapnak diagnózist, addig a kevésbé érintettek csak iskoláskorban. Ők így akár évekre is eleshetnek a szakértő segítségtől: a kutatócsoport tagjai ezen szeretnének változtatni.

 A SHAKES projekt kutatócsoportjának tagjai: Varga Fanni, Csákvári Judit, Borsos Zsófia, Győri Miklós, Stefanik Krisztina

A projekt keretében nyílik meg Eperjesi Ágnes képzőművész D. 365 napja című tárlata. A művész ebben a sorozatában rengeteg, kézzel kivájt, színes szappannal dolgozik, amelyeket ismerőseitől, egy súlyosan autista fiatalember szüleitől kapott. A tárgyak hosszú évekig tartó munkálkodás termékei, melynek során a fiatalember naponta kikapart egy intenzív illatú szappant a körmeivel. A művész a rendelkezésére bocsátott tárgyakat többféleképpen dolgozza fel. Először tárgyfotókat készít a szappanokról. A fekete-fehér felvételek erősen absztraháló képi fogalmazása átlényegíti a tárgyakat. Majd kiegészíti a kikapart szappanokat: formájukat a beavatkozás előtti állapotra, a szappan sorozatgyártása során alkalmazott eredeti öntőformához igazított formára alakítja vissza. A kiegészítéshez durva, kemény szemcsés betont használ, mely a szappan sérülékeny, puha anyagával éles kontrasztban áll. A művész rajtuk keresztül fogalmazza meg saját viszonyát az akadályoztatott életet élők és a társadalom által egészségesnek mondottak kapcsolatához.

Az autizmus ideje jótékonysági akció keretében Eperjesi Ágnes és az INDA Galéria minden 100 000 forint feletti támogatást adományozónak ajándékoz egy példányt a D. 365 napja című projekthez kapcsolódó fotósorozatból. 2017. szeptember 6-tól, a megnyitó estéjétől kezdve személyes ügyintézés keretében is intézhetők a felajánlások a galériában. 

Az autizmus ideje című projektről ás a projekt támogatásának lehetőségéről az alábbi oldalon olvashat részletesen.