Intelligens szolgáltatások

2017.11.21.
Intelligens szolgáltatások
A Pannon Gazdasági Hálózat és az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszéki Csoport szervezésében tartottak Intelligens szolgáltatások címmel nemzetközi konferenciát 2017. november 15-én az ELTE Savaria Egyetemi Központban.

Az Ipar 4.0 korába lépve minden eddiginél több intelligens alkalmazás, digitális eszköz, önvezérlő gyártósor fogja szolgálni az emberiséget: mindennapjainkat és az ipari termelést is, ideális esetben az optimalizálás és az innováció jegyében. Letagadhatatlanok azonban a fejlődéssel járó veszélyek is. Ipar és gazdaság lehetséges technológiai távlatait tekintették át a „negyedik ipari forradalomról” szóló szombathelyi konferencián, melyre Európa számos országából és az ország különböző területeiről érkeztek neves szakemberek. 

Az összegyűlt kutatókat és vezetőket házigazdaként Németh István, az ELTE koordinációs rektorhelyettese köszöntötte, aki a felsőoktatás szemszögéből vizsgálta a konferencia fontosságát és szükségességét. Kiemelte, hogy a „burokból kibújt” magyar felsőoktatásnak alkalmazkodnia kell az új áramlatokhoz, és a jövő igényeinek megfelelő képzéseket kell kínálnia, amiben az ELTE Savaria Egyetemi Központ az élen kíván járni. Ma, amikor

a kutatók már a „felhőben fejlődő tudásban” hisznek,

különösen az ipar és technika terén nélkülözhetetlen az együttműködés, ezért lehet ez a tudásmegosztással járó konferencia is különösen fontos.

A frissen csatlakozott SEK és a régi hagyományokat ápoló ELTE sikeres együttműködését bizonyítja a jövő tudásáról szóló konferencia, hangsúlyozta Juhász Gábor, az ELTE Társadalomtudományi Kar dékánja is a résztvevőket köszöntve: „A térbeli távolság ellenére is együtt gondolkodunk” – fogalmazott. A digitális világ fejlődésének távlatai egyszerre kecsegtetnek lehetőséggel és rejtenek veszélyeket, a kihívással szembe kell nézni. A kutatók felelőssége, tette hozzá, hogy utat mutassanak a társadalomnak, segítsék az újdonságok megismerésében, melyekhez a hozzáférést az Európai Unió is támogatja.

A konferencián három nagy témában hangzottak el előadások. Először a gazdasági környezet kérdéseit tárgyalták meg a szakemberek: szó volt az Ipar 4.0 szakpolitikai vonatkozásairól, az iparszerkezet átalakulásáról a digitalizáció vonatkozásában, globális, közép-kelet európai és hazai tendenciákról, majd a szűkebb térség, Vas megye gazdaságának új kihívásairól és lehetőségeiről. Varga Imre docens, az ELTE TÁTK Közgazdaságtudományi Tanszéki Csoport oktatója az ipar fejlesztésének kihívásaihoz való alkalmazkodás útjairól beszélt a közgazdász képzés tekintetében, hangsúlyozta a felsőoktatás és a piacot meghatározó vállalatok együttműködésének fontosságát a képzési paletta bővítésében, illetve az Ipar 4.0 jövőbeli hatásait enyhítő és kezelő egészségfejlesztés és turizmus jelentőségét.

A másik nagy tematikai egység részeként előremutató, jó hazai és nemzetközi gyakorlatokról hallhattak az érdeklődők. A Közép-magyarország régió IFKA iparfejlesztési közhasznú nonprofit kft. mellett öt külföldi régió mutatta be az Ipar 4.0-val kapcsolatos meglátásait és fejlesztéseit, bemutatkozott például egy-egy sikeres dél-tiroli, felső-ausztriai, bajor és szlovén vállalkozás.

Délután párhuzamos szekcióülésekkel folytatódott a munka: egyfelől magyar és nemzetközi innovatív vállalkozások képviselői kaptak szót, másfelől olyan témákban beszéltek tapasztalataikról a szakemberek, mint az életminőség változásának lehetőségei, különös tekintettel az Ipar 4.0-hoz köthető iparfejlesztésből fakadó kihívásokra, illetve az Ipar 4.0  pénzügyi, számviteli és menedzsment vetületei.

Fotó: Tóth Gergely (elte.online)