Irány Peking, hajrá ELTE!

2022.02.03.
Irány Peking, hajrá ELTE!
Jászapáti Petra, a magyar rövid pályás gyorskorcsolyázás első női világkupagyőztese, a Bölcsészettudományi Kar germanisztika szakos hallgatója négy számban lép jégre a pekingi téli olimpiai játékokon.

Petra három egyéni távon (500, 1000 és 1500 méter) szerepel, emellett érdekelt az olimpia programján első ízben szereplő vegyes váltóban is. A BTK hallgatója fontos szerepet játszott a kvóták megszerzésében, az őszi kvalifikációs világkupa-sorozaton a legjobb magyar női versenyző volt.

„A diploma mindig jól jön, afféle B-terv a sportkarrier mellett, ami megnyugvást ad. A sportkarrier véges, de az egyetemi végzettség egy életre meghatározhatja a sorsomat, és azt, ahogyan élni fogok” – hangsúlyozta az Unisportnak adott korábbi interjújában.

A Szegedi Korcsolyázó Egyesület tagja már az óvodában megtanult görkorcsolyázni, nyolc évesen kezdett gyorskorcsolyázni. A tréningeken mindig bal lábára csatolja fel a korcsolyát, célja, hogy minden alkalommal kihozza magából a maximumot. Példaképe a nagymamája, filmekkel és sorozatokkal kapcsolódik ki. Petra a korcsolya mellett kiegészítő sportként kerékpározik is, 2020-ban a pályakerékpáros országos bajnokságon aranyérmes volt.

A pekingi téli olimpiai játékokat 2022. február 4. és 20. között rendezik. A magyar csapat rövid pályás gyorskorcsolyázóiért több napon (február 5., február 7., február 9., február 11., február 13. és február 16.) drukkolhatunk. Jászapáti Petra február 5-én lép először pályára.

Fotó: Jászapáti Petra, Lehotzky István