Iratmenedzser-képzés indul az ELTE-n

2018.02.05.
Iratmenedzser-képzés indul az ELTE-n
A megállapodás nyomán 2018 őszén a levéltár mesterszakon belül a közép-európai térségben elsőként az ELTE-n indul Információ- és record management szakirányos képzés.

Az ELTE Bölcsészettudományi Karának képviseletében Borsodi Csaba korábbi megbízott dékán írta alá az együttműködési megállapodást a két legnagyobb magyarországi levéltár vezetőjével: a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatójával, Szabó Csabával és Budapest Főváros Levéltára főigazgatójával, Kenyeres Istvánnal.

A megállapodás új alapokra helyezi az ELTE-n csaknem hetven esztendős múltra visszatekintő levéltárosképzést. A két levéltár – mint az egyetemmel hosszú ideje folyamatosan együttműködő partnerintézmények – az ELTE-hez hasonlóan elkötelezett nemcsak a legszűkebb értelemben vett levéltáros szakma, de az ahhoz szorosan kapcsolódó, napjainkban az elektronikus iratok és a digitális iratkezelés térhódításával mind jobban igényelt iratmenedzser-képzés megújításában is.

A most megkötött együttműködési megállapodás elsősorban levelező munkarendben olyan szakemberek képzését célozza a szakterület legkiválóbb egyetemi oktatóinak és levéltáros, ill. iratmenedzser szakembereinek bevonásával, akik technikai, jogi, informatikai és minden más vonatkozásban is felkészültek az elektronikus iratok kezelésére és kezelésük szabályozására az elektronikus dokumentum keletkezésétől annak levéltárba kerüléséig a kormányzati és önkormányzati szerveknél, valamint a magánszférában egyaránt. A képzés duális jellegű, az itt megszerzett diploma pedig az IRM-specializáció megtervezőinek számítása szerint nemcsak idehaza, de külföldön is piacképes lesz.

A képzés további részletei az ELTE BTK honlapján olvashatók, érdeklődni pedig Körmendi Tamás egyetemi docensnél, szakfelelős oktatónál lehet ezen az e-mail címen.