Isépy István (1942–2022)

2022.11.11.
Isépy István (1942–2022)
Életének 81. évében elhunyt az ELTE Füvészkert volt igazgatója, a Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetségének alapító tagja.

Isépy István 1942-ben született Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerzett diplomát 1966-ban. Az ELTE botanikus kertjének igazgatója volt 1982 és 2005 között. Fő kutatási területe az ország növénytársulásainak (a Vértes erdőtársulásainak és a középhegységek sziklagyepeinek) vizsgálata. Az egyetemen biogeográfia, botanikus kerti növényismeret és a magashegységek növényvilága tárgyakat oktatott. Szívügye volt a tudományos ismeretterjesztés, számos könyv (Séta a Füvészkertben, A Vértes természeti értékei, Búvár Zsebkönyvek sorozat) megjelenésében működött közre szerzőként vagy társszerzőként. Munkásságát 2011-ben Pro Natura díjjal ismerték el, 2021-ben pedig a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetésben részesült.

Szeretete a botanika és a Füvészkert iránt halálig tartó aktív, építő munkálkodást tett lehetővé. Nyugdíjas éveiben kimagasló szerepet vállalt a Füvészkert 250 éves történeti anyagának rendezésében, feldolgozásában és bemutatásában (emlékkiállítás, emlékalbum). Hatalmas munkabírással fogott a kert herbáriumának, könyvtárának rendezéséhez és feldolgozásához. Felhőtlen derűje, humora, szakértelme mindig hiányozni fog – írta nekrológjában az ELTE Füvészkert.

Isépy Istvántól az ELTE Füvészkert hivatalos megemlékezésen búcsúzik, az eseményről a későbbiekben adnak tájékoztatást.