Ismét az élen a jogi OTDK-n

2021.04.16.
Ismét az élen a jogi OTDK-n
Az Állam- és Jogtudományi Szekcióban az ELTE hallgatói  25 tagozatban 11 első, 8 második és 2 harmadik helyezést értek el, 6 tagozatban kapták meg a legjobb opponensnek járó díjat, és 10 különdíjjal is gazdagodtak a 35. OTDK-n. Ezzel az eredménnyel a részt vevő egyetemek között összesítésben az első helyen végzett az ELTE. 

2021. április 12–15. között rendezték meg a 35. OTDK Állam- és Jogtudományi Szekcióját a Debreceni Egyetemen. A versenyre az ország 8 jogi karáról és a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről összesen 270 pályázat érkezett be, a résztvevők 29 tagozatban mérték össze tudásukat, felkészültségüket. Az ELTE ÁJK 40 dolgozattal képviseltette magát 25 tagozatban.

A szekcióban a jogtudomány és a gyakorlati jogalkalmazás területeiről írott színvonalas tanulmányokkal lehet versenyezni. Minden OTDK-n vannak kiemelt témakörök, idén a szekcióban a szellemi alkotások jogvédelme, a telekommunikációs eszközök felhasználása a gyakorlati jogalkalmazásban és a mesterséges intelligencia jogi megközelítése volt ilyen. Jelentős szerephez jutott a közigazgatási jog fejlesztése, a büntetőjog, a polgári jog, az alkotmányjogi aspektusok, a jogtörténet, illetve a jog- és állambölcselet is.

Az ELTE ÁJK kiemelkedő eredménnyel szerepelt a szekcióban: a hallgatók 11 első helyezést, 8 második helyezést, 2 harmadik helyezést értek el, és 10 különdíjat kaptak. Emellett 6 tagozatban elnyerték a legjobb opponensnek járó díjat is.

A szekció fődíjnak számító elismerését, a Pro Sciencia Aranyérmesek Társaságának Reménység kitűzőjét szintén ELTE-s hallgató kapta: Pap Kristóf 2 polgári jogi dolgozatot is benyújtott az idei OTDK-ra, amelyekkel tagozatukban első, illetve második helyet szerzett. A díjat 2019-ben alapították, a szekciók főzsűrijei a korábbi kitüntetettek társaságának delegáltjával egyetértésben ítélik oda azoknak a fiataloknak, akik az adott szekcióban a a legkiválóbbnak bizonyultak. 

Az ÁJK-s eredményeket itt találja meg összegyűjtve.