IT-láz az ELTE-n

2018.05.03.
IT-láz az ELTE-n
Háromszáz helyszínnel és négyezer feletti látogatószámmal védte be a várost idén a Startup Safary rendezvénysorozata, amelyből ezúttal sem maradhatott ki az ELTE.

„Ide nekem az oroszlánt is! Tanulj informatikusnak és IT vállalkozónak egyszerre!” címmel hirdetett és rendezett teltházas eseményt az idén az EIT Digital magyarországi irodája a Startup Safary apropóján. A helyszínválasztás korántsem volt véletlen. Az ELTE a digitális transzformációt európai szinten támogató EIT Digital partnereként a szervezet több oktatási programját kínálja: ezen a programon az egyre népszerűbb Master School került középpontba.

„Célunk, hogy a programot elvégző diákok ne csak a legkelendőbb informatikai tudást szerezzék meg, hanem olyan üzleti készségeket is elsajátítsanak, amelyek segítségével saját vállalkozást indíthatnak, de legalábbis képesek bármilyen innovatív ötletet piacképes termékre vagy szolgáltatásra váltani” – mondta Gulyás László, az EIT Digital Hungary igazgatója, majd hozzátette:

a vállalkozó szemlélet megismerése mellett felbecsülhetetlen értékű kapcsolatokra is szert lehet tenni,

hiszen megnyílnak az ajtók az európai startup ökoszisztéma fontos szereplői felé. „Fontos előny, hogy a hallgatók a két éves képzés egyik évét külföldön végzik, míg a köztes időszakban akár egy újabb országban EIT Digital nyári egyetemen is részt vehetnek” – tette hozzá Várhalmi Zsuzsa, aki az ELTE részéről felelős az EIT Digital oktatási programjainak megvalósulásáért.

Az érdeklődők között feltűnően sok volt a középiskolás. Volt, aki Mátészalkáról érkezett társaival az eseményre. „Mindig is érdekelt az informatika. Nem tudom még, hogy pontosan melyik ágával szeretnék foglalkozni, de az itt elmondottak még inkább arra sarkallnak, hogy keményen tanuljak, és egy napon felvegyenek erre a mesterképzésre. Láthatólag a lehetőségek határtalanok” – állapította meg az egyik résztvevő.

A hallgatók jelenleg az ELTE-n két különböző szakon tanulhatnak a mesterképzés keretében, azonban a portfólió éppen átalakuláson megy át, így jövőre már az önvezető rendszerek, a kiber biztonság és az adattudományok területén mélyedhetnek el a jelentkezők. Az ELTE által indított EIT Digital master szakokon 2013–2017 között 44 diák végzett, az idei tanévben pedig további kilencen tanulnak.

Mi is az Startup Safary?
Berlinből 2012-ben indult kezdeményezés, melynek célja a startup világ megismertetése a szélesebb közönséggel, illetve a piaci szereplők közötti kapcsolatok bővítése. A cégek egy vagy két napra kinyitják kapuikat az érdeklődők előtt, és programokat szerveznek szakmabelieknek, potenciális befektetőknek, álláskeresőknek, pályaválasztás előtt állóknak. A Startup Safary-t eddig Európa több mint tíz városában rendezték meg Párizstól Athénig. Budapesten az idei már a harmadik kiadása az eseménynek, ami a legnagyobb és legsikeresebb az összes között.