IV. Tudománykommunikációs Verseny

2022.04.21.
IV. Tudománykommunikációs Verseny
Az ELTE Tudománypolitikai Irodájának felhívására az Új Nemzeti Kiválóság Program és a Kooperatív Doktori Program ösztöndíjasai jelentkezhetnek két versenyágban.

Az ÚNKP és a KDP tudománykommunikációs céljai között szerepel az, hogy az eredményeket minden érdeklődő megismerhesse, tájékozódhasson róluk, ami az Open Science nemzetközi stratégiájához is illeszkedik. A verseny lehetőséget biztosít arra, hogy az ÚNKP és KDP keretében végzett kutatások eredményeit szélesebb közönséggel is megoszthassák az ösztöndíjasok. A pályaműveknek az ÚNKP és a KDP keretében végzett ösztöndíjas kutatás legfontosabb kérdéseiről és eredményeiről, valamint a kutatói munka örömeiről kell szólnia. A pályamű(vek) elkészítése során szem előtt kell tartani, hogy a célcsoport nem egy szűkebb szakmai közösség, hanem a tudományos eredmények iránt fogékony, tágabb társadalmi réteg, így a kommunikációs anyagnak közérthetőnek, a laikus érdeklődő számára is figyelemfelkeltőnek kell lennie.

A versenyre beérkező legjobb pályaműveket az ELTE közzéteszi a honlapján, korcsoportonként és kategóriánként az első három helyezett ösztöndíjast oklevélben és ELTE-s jutalomban részesíti. Az idei év újdonsága, hogy a szakmai zsűri által legjobbnak ítélt tartalmak szponzorált megjelenési lehetőséget kapnak az ELTE social media felületein.

A IV. Tudománykommunikációs versenyre az alábbi kategóriákra készített pályaművekkel lehet jelentkezni:

I. kategória: tudománykommunikációs hír/cikk ÉS a hozzá tartozó poszt (Facebook vagy Instagram)

  • hír/cikk paraméterei: word formátum, 1500-3000 leütés szóközzel együtt
  • poszt paraméterei: 1 mondat + 1 db kép

II. kategória: tudománykommunikációs videó VAGY tudománykommunikációs podcast ÉS mindkét esetben a hozzá tartozó poszt

  • videó paraméterei: mp4, avi vagy mkv formátum, max. 2 perces időtartam; a videókat Youtube-ra kell feltölteni (lehetséges nem nyilvános tartalomként)
  • podcast paraméterei: min. 6, max. 10 perc, mp3 formátum; podcasttel két ösztöndíjas közösen is pályázhat (azonos korcsoportból, ld. alább)
  • poszt paraméterei: 1 mondat + 1 db kép

A versenyre a következő két korcsoportban lehet jelentkezni:

  • Junior: ÚNKP Tehetséggel fel!, alapképzéses és mesterképzéses ösztöndíjban részesülő hallgatók
  • Szenior: KDP ösztöndíjban részesülő hallgatók, ÚNKP doktori hallgatói, doktorvárományosi, posztdoktori, Bolyai+ támogatásban részesülő ösztöndíjasok.

A pályaművek (módosított) beküldési határideje: 2022. május 31. éjfél, a pályaműveket elektronikusan kell beküldeni az alábbi e-mail címre.

A pályázó a pályázat beadásával hozzájárul ahhoz, hogy nyertes pályázata esetén a pályamű az ELTE honlapján valamint egyéb felületein megjelenik. Az értékelést szakmai bírálók végzik, az értékelési szempontok között szerepel a közérthetőség, a figyelemfelkeltés, a téma érdekessége, az információátadás minősége.

A tavalyi tudománykommunikációs verseny nyertes alkotásait ITT tudja megtekinteni.