Janacsek Karolina a Danubius Young Scientist Award idei díjazottja

2016.08.19.
Janacsek Karolina a Danubius Young Scientist Award idei díjazottja
Janacsek Karolina, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Klinikai Pszichológia és Addiktológia Tanszék egyetemi adjunktusa egyetlen hazai kutatóként szerepel az Austrian Federal Ministry for Science, Research and Economy (BMWFW) és az Institute for the Danube Region and Central Europe (Institut für den Donauraum und Mitteleuropa, IDM) által meghirdetett Danubius Young Scientist Award idei díjazottjai között.

A rangos díj kritériumai között többek között az akadémiai munka innovatív megközelítése és a Duna-menti régió problémáihoz és feladataihoz kapcsolódó, nemzetközileg jelentős tudományos munka is szerepel. A jelölt nem maga jelentkezik, hanem egyeteme jelöli: Janacsek Karolina az ELTE Tudományos Tanácsának ajánlása alapján került be a legjobbak közé.

Janacsek Karolina többek között a készségtanulás tudatos és nem tudatos folyamataival, valamint a tanulási és emlékezeti folyamatok életen át tartó fejlődésével foglalkozik. A most induló kutatási programban az idősebb generáció különböző tanulási képességeit (például nyelvtanulás, informatikai készségek) befolyásoló tényezőket vizsgálja. A kognitív faktorok között a figyelem és a rövid távú emlékezet, a neurológiai és pszichiátriai faktorok között az Alzheimer-kór, az alkoholfüggőség és az alvászavarok is szerepelnek. A kutatás hozzájárulhat ahhoz, hogy jobban megértsük az emlékezeti és tanulási folyamatok működését és így olyan hatékony technikák kidolgozásához vezethet, amelyek megkönnyítik a globalizált, technológiavezérelt környezethez való alkalmazkodást.

A program keretében az EU Strategy for the Danube Region stratégiában résztvevő országok (Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország, Horvátország, Magyarország, Moldova, Montenegró, Németország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna) 1-1, összesen 14 kutatóját díjazzák. A díj 1200 euró pénzjutalommal jár.