Janacsek Karolina Junior Prima-díjas

2016.11.30.
Janacsek Karolina Junior Prima-díjas
2016. november 29-én a Magyar Tudományos Akadémián már tizedik alkalommal adták át a Junior Prima-díjakat a magyar tudomány kategóriájában. A díjazottak között van Janacsek Karolina, az ELTE PPK Klinikai Pszichológia és Addiktológia Tanszékének adjunktusa, az ELTE Ígéretes Kutatója is. Az elismeréseket Lovász László, az MTA elnöke adta át.

Janacsek Karolina 2009-ben végzett a Szegedi Tudományegyetemen okleveles pszichológus és pszichológia szakos tanár szakon, majd 2012-ben szerezte meg a PhD-fokozatot a SZTE Általános Orvostudományi Kar Klinikai és Kísérleti Idegtudomány Programjában. 2010–2012 között tanársegéd a SZTE BTK Pszichológiai Intézetében, majd 2012-től adjunktus az ELTE PPK Klinikai Pszichológia és Addiktológia Tanszékén. 2009–2014 között az Emlékezet, Nyelv és Idegtudomány Kutatócsoport menedzsere, majd 2015-től társ-kutatócsoport-vezetője. Főbb kutatási és érdeklődési területei a szekvencia- és statisztikai tanulás, az implicit tanulás és konszolidáció, valamint a fronto-sriatális hálózatok. Több neves külföldi egyetem meghívott előadója, valamint számos külföldi kutatási projekt résztvevője. 2016-ban az ELTE Ígéretes Kutatója cím mellett elnyerte a Sapere Aude díjat, a Pedagógiai és Pszichológiai Kar kari kitüntetését is.

A fiatal tehetségeket idén is az MFB felkérésére összeült, rangos tagokból álló szakmai bizottság választotta ki. Ezúttal is tudósok, kutatók, intézményvezetők tettek ajánlást, hogy tanítványaik, fiatal kollégáik közül kik érdemesek arra, hogy elnyerjék a „legjobb a legjobbak közt” címet.  A Prima Primissima Díj alapítói 2007-ben határoztak úgy, hogy önálló díjat hoznak létre a fiatal korosztály támogatására. A harminc év alatti, kiemelkedő teljesítményt nyújtó fiatalokat - a Prima Primissima elismeréshez hasonlóan - több kategóriában jelölik, Janacsek Karolina a pszichológia kategóriában vehette át a díjat.

Forrás: MTI