Játékra fel!

2019.10.07.
Játékra fel!
Az ELTE Alfa Generáció Labor jelenleg is folyó kutatása óvodáskorúak társas-érzelmi fejlődését vizsgálja annak függvényében, mennyi időt töltenek digitális eszközök társaságában.

Az ELTE Alfa Generáció Labor kutatásainak középpontjában a 2010 után született („alfa generációs”) gyerekek állnak. Ők már születésüktől fogva digitális eszközökkel vannak körülvéve, és egyre korán válnak aktív felhasználóvá, akár még azelőtt, hogy megtanulnának beszélni. Milyen hatással van ez az életükre? Milyen új képességeket sajátítanak el a "kütyüzés" által, vagy milyen képességek fejlődését hátráltathatja a digitális eszközök használata? Többek között ezekre a kérdésekre keresik a választ a kutatók.

Jelenlegi kutatásukhoz olyan 4–5 éves gyerekeket várnak, akik egyáltalán nem használnak okostelefont/ tabletet, vagy pedig rendszeresen legalább heti 2 órát használnak okostelefont/tabletet és saját eszközük van, nem a szüleik készülékét használják.

A kutatás során a gyerekek különféle társas és érzelmi készségeit mérik fel játékos formában, a szülő jelenlétében. Mindezek mellett az okostelefonnal/tablettel rendelkező gyerekek egy része kipróbálja a kutatócsoport által fejlesztett applikációcsomagot, amelynek fejlesztő hatását szintén vizsgálják a kutatás időtartama alatt. A kutatás két, körülbelül fél órás alkalomból áll az ELTE Etológia Tanszéken, az alkalmak között két hónap telik el.

A kutatásban résztvevőket a Kék Ajtó titka című interaktív útválasztós mesével jutalmazzák. A saját mobillal/tablettel rendelkező gyerekek megkapják az Alfa Generáció Labor fejlesztő applikációcsomagját is.

A résztvevők között kisorsolnak még:

  • 1 db családi belépőt az Aquaworld-be
  • 1 db családi belépőt a Skanzenbe
  • 1 db családi ebéd utalványt a VakVarjú éttermek egyikébe

Jelentkezés
További információ