Javított pozícióján az ELTE

2021.03.10.
Javított pozícióján az ELTE
Az ELTE idén a 147. helyet szerezte meg a Times Higher Education feltörekvő gazdaságú országok intézményeit vizsgáló listáján. Egyetemünk két helyet ugrott előre a rangsorban, annak ellenére, hogy a teljes mezőny több mint 70 intézménnyel bővült az előző évihez képest.   

A Times Higher Education idén már nyolcadik alkalommal értékelte a feltörekvő gazdaságú országok egyetemeit. Az Emerging Economies University Rankings listára azon országokból kerülhetnek fel a felsőoktatási intézmények, amelyeket a Financial Times Stock Exchange (FTSE) ebbe a kategóriába sorolt. Az értékelés a World University Rankings-hez (WUR) hasonló módszertan alapján készül, a lista összeállítása során ugyanazon indikátorok alapján vizsgálják az egyetemek oktatói, kutatói kiválóságát, nemzetközi beágyazottságát. A különbség annyi, hogy a feltörekvő országok rangsorában nagyobb súlyozással veszik figyelembe a tudástranszfert és a nemzetközi beágyazottságot, míg a kutatási eredmények valamivel kisebb súllyal esnek latba. A módszertanról a THE honlapján olvashat bővebben.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem két pozíciót javítva tavalyi eredményén a 147. helyet szerezte meg a rangsorban, ezzel a Semmelweis Egyetem (64. hely) után a második legjobb felsőoktatási intézménynek számít Magyarországon.

Egyetemünk az indikátorok közül a nemzetközi beágyazottság területén érte el a legjobb eredményt.

Emellett hazánkból még a Pécsi Tudományegyetem (155.), a Debreceni Egyetem (195.), a Szegedi Tudományegyetem (201–250.), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (351–400.), a Corvinus Egyetem (351–400.), a Szent István Egyetem (401–500.) és a Miskolci Egyetem (501+) került be a friss rangsorba.

A feltörekvő országok felsőoktatási rangsorába a tavalyi 533 után idén már 48 ország 606 intézménye került be. Az első öt helyet kínai egyetemek szerezték meg, a top10-ben ezen kívül Oroszországból, Tajvanról és a Dél-Afrikai Köztársaságból szerepelnek intézmények. Az idei felmérés jól mutatja Kína felsőoktatási beruházásainak eredményességét, ezen kívül Pakisztán és Oroszország mutatott látványos fejlődést a tavalyi évhez képes – áll a Times Higher Education közleményében. A részletes eredmények értékelési indikátorok, országok és képzési területek szerinti bontásban böngészhetők a THE honlapján.

Az ELTE évtizedek óta a legmagasabban rangsorolt hazai felsőoktatási intézmények egyike, az egyetem hazai és nemzetközi rangsorokban elért eredményeiről ebben az összefoglalóban olvashat részletesen.