Jeges sodrásban: a folyóvizek téli világa

2023.03.15.
Jeges sodrásban: a folyóvizek téli világa
Kriska György idén két filmmel szerepel a gödöllői nemzetközi természetfilm-fesztiválon: az egyórás "Poláros világ" mellett új rövidfilmjét is bemutatják.

A tél beköszöntével nyugovóra tér a természet, ám az áramló vizek birodalmában, a patak mélyén a jeges sodrásban ilyenkor is pezseg az élet.  Kriska Ferenc és Kriska György téli kirándulásaik során ismertetnek meg minket csermelyek és patakok őshonos lakóval, valamint egy sivár csatorna idegen lényeivel. Új filmjük révén bepillantást nyerhetünk a vizek sokszínű téli életébe, és lehull a lepel olyan kártékony betolakodókról is, amelyek súlyosan veszélyeztetik ezt a csodavilágot. 

A rövidfilm március 18-án reggel 6 órától tekinthető meg, a magyar változat itt lesz elérhető, itt pedig az angol feliratos.

Idén május 19. és 21. között rendezik meg Gödöllőn a Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivált. A rendezvény célja, hogy a természet- és környezetvédelmet, valamint az élhető vidék értékeit és céljait nemzetközi alkotók szemén keresztül mutassa be az érdeklődők számára, kiemelt figyelmet fordítva az oktatásban résztvevőkre. Kriska György visszatérő indulója a versenynek, filmjeivel már számos díjat nyert. Az ELTE Biológiai Intézet docense negyed évszázada foglalkozik környezetoptikai kutatásokkal, eddig elért eredményeiről nemrég egyórás filmet is készített, amely a Jeges sodrásban mellett szintén szerepel a fesztivál programjában.