Jelentős kutatásfejlesztési támogatást nyert az ELTE

2019.06.12.
Jelentős kutatásfejlesztési támogatást nyert az ELTE
Az 1.7 milliárd forintos támogatást a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Tématerületi Kiválósági Programja keretében szavazták meg az egyetemnek Egészség, Ipar és digitalizáció, illetve Kultúra és család kutatási területen.

A Tématerületi Kiválósági Program idei pályázatán 26 egyetem és állami kutatóintézet 55 tématerületének mintegy 14 600 millió forint értékben ítéltek oda támogatást. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem összesen 1 700 000 000 forintot kap, a következő tématerületeken:

  • Szint+: Szintetikus kémia és biokémia
    tématerület-vezető: Perczel András egyetemi tanár
  • Alkalmazásiterület-specifikus nagy megbízhatóságú informatikai megoldások
    tématerület-vezető: Horváth Zoltán egyetemi tanár
  • Közösségépítés: család és nemzet, hagyomány és innováció
    tématerület-vezető: Csorba László egyetemi tanár

A tavaly indult Felsőoktatási Intézményi Kiválósági Programmal együtt így már évi 3.7 milliárd forint áll az ELTE rendelkezésére, hogy fókuszáltan fejlessze kutatási kapacitását hét tématerületen, megerősítve hagyományos alapkutatási tevékenységét és kiegészítve azt innovációs elemekkel, valamint ipari és társadalmi kapcsolódásokkal.

A Tématerületi Kiválósági Program célja a kutatási feltételrendszer társadalmi-gazdasági kihívásokhoz való igazítása, a kutatásfejlesztési és innovációs fókusz erősítése és a tudományos produktivitás növelése. Idén az "Innováció a versenyképességért", "Tudomány a jövőnkért”, "Nemzedékek életkilátásai” kihívásokra kereste a választ, kijelölve az alábbi kutatási területeket: Biztonságos társadalom és környezet, Ipar és digitalizáció, Egészség, Kultúra és család.

A program szakmai értékelésére az Innovációs és Technológiai Minisztérium négy külön szakértői bizottságot állított fel, melynek tagjait és elnökeit Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kérte fel. A négy kutatási terület bizottsági elnökei Závodszky Péter biofizikus, egyetemi tanár (Biztonságos társadalom és környezet); Bokor József villamosmérnök, egyetemi tanár (Ipar és digitalizáció); Merkely Béla, a Semelweis Egyetem rektora (Egészség); Maróth Miklós klasszika filológus, egyetemi tanár (Kultúra és család). Az egyes bizottságok megvizsgálták és értékelték az intézmények által benyújtott szakmai programokat, figyelembe véve az előzetes írásbeli szakértői véleményeket is, és ezt követően tették meg javaslatukat, amelyet a bizottsági üléseket követően a négy bizottsági elnök külön véglegesített és az NKFI Hivatal közvetítésével az Innovációs és Technológiai Miniszter elé terjesztett.

Forrás: NKFIH