Jelmeztervek digitalizálva

2022.12.12.
Jelmeztervek digitalizálva
A Digitális Örökség Nemzeti Laboratórium munkatársai a Magyar Nemzeti Levéltár műhelyében digitalizálták a Kolozsvári Állami Magyar Színház több mint 1700 darabból álló gyűjteményét. A munkában közreműködött a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. is.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház (KÁMSZ) Dokumentációs Tára az intézmény művészeti archívuma. A Dokumentációs Tárban a színház múltjával kapcsolatos dokumentumok között fennmaradt 116 előadás jelmezterve, több mint 1720 rajz, illusztráció is. Az azonosítottak közül 109 a Kolozsvári Állami Magyar Színház által bemutatott produkcióhoz tartozik, néhány – egyelőre még azonosítatlan – jelmezterv pedig az 1948-ban különálló intézménnyé alakult Kolozsvári Magyar Opera előadásaié lehet.

A gyűjtemény olyan jelentős előadások látványvilágához kapcsolódik, mint a Harag György rendezte Egy lócsiszár virágvasárnapja (1975) és a Csillag a máglyán (1976), a Taub János által színre vitt A házasságok a földön köttetnek (1962) és a Jámborlelkű Szent Flórián (1966), a Vlad Mugur féle Játék a boldogsággal (1966), a Téli rege (1969) Major Tamás rendezésében, Tompa Miklós Bánk bán-ja (1971), továbbá Budai Nagy Antala (1967), illetve Szabó József, Rappaport Ottó, Horváth Béla, Márton János, Anatol Constantin, Bereczky Júlia, Bán Ernő és Mona Chirilă rendezései.

A jelmeztervek dokumentumértékűek, hiszen olyan kiváló, többnyire női jelmeztervezők munkái, mint F. Halay Hajnal (31 előadás), Schranz Kunovics Edit (20), Bârsan Éva (18), Sütő Éva (6), Mihai Nemeș (3), Cs. Erdős Tibor, Kozma Elza, Jules Perahim, Mircea Marosin, Carmencita Brojboiu, Bodor Mária, Constantin Russu, Tóth Szűcs Ilona vagy Paul Bortnovszkij.

Az anyag most kerül először a nyilvánosság elé, a Magyar Nemzeti Levéltár adatbazisokonline.hu oldalán segíti a színháztörténeti kutatásokat, és szolgál a nagyközönség gyönyörűségére a nyílt tudomány elve alapján. A jelmeztervek közzétételével a DH-LAB Janovics Jenő születésének 150. évfordulójához is kapcsolódik; a színész, rendező, forgatókönyvíró, színházigazgató és a magyar filmgyártás úttörő alakja 1872. december 8-án született.

A program a jelmeztervek metaadatainak integrálásával folytatódik a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézetének szemantikus adatbázisába, és feldolgozzák a Dokumentációs Tár archív fotógyűjteményét és a kéziratos színműtár kiemelkedő darabjait is. 

Digitális Örökség Nemzeti Laboratórium (DH-LAB) négy konzorciumi partner, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Magyar Nemzeti Levéltár, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont és a Miskolci Egyetem együttműködésében jött létre az NKFIH támogatásával. Célja, hogy intézményközi összefogásban kidolgozza a nemzeti kulturális örökség mesterséges intelligencia (MI) alapú feldolgozásának, kutatásának és oktatásának, valamint a lehető legszélesebb körű közzétételének módszertanát. A Danube–AI program a Kárpát-medence veszélyeztetett, feldolgozatlan és korlátozottan hozzáférhető forrásainak vizsgálatában, digitalizálásában és közzétételében működik közre, ezeket a forrásokat egyben fel is használja a Laboratórium MI alapú nyelvtechnológiai eszközfejlesztéseihez. Ennek érdekében több memóriaintézménnyel alakított ki együttműködést határon innen és túl.

Forrás: DH-LAB