Jeremiás nyomában

2021.03.14.
Jeremiás nyomában
Komoróczy Gézával, az ELTE BTK iskolateremtő professzorával készült életinterjú a Magvető Kiadó "Tények és tanúk" sorozatába. A kötetet 2021. április 15-én mutatják be. 

Az ELTE Ókortudományi Intézetének professor emeritusával Hargittai István tudománytörténész 2020 elején kezdett életútinterjúba, beszélgetésük eredménye a "Tények és tanúk" sorozatban hamarosan megjelenő kötet lett. A Jeremiás nyomában képet ad többek között a tudós felvidéki gyerekkoráról, keleti és nyugati utazásairól, önazonossága alakulásáról. Komoróczy Géza a rendszerváltás utáni évtizedek politikai, kulturális és tudományos életéről is kíméletlen pontossággal mondja el véleményét.

Komoróczy Géza hebraista, asszíriológus, történész, az ELTE Assziriológiai és Hebraisztikai Tanszék professor emeritusa. Az ő nevéhez fűződik a Tanszék megalapítása, amelyet hosszú időn keresztül vezetett is, későbbi tudósok több generációját tanítva. Kiemelkedő műve a nagy forrásanyagra támaszkodó, többkötetes A zsidók története Magyarországon, főszerkesztője és egyik szerzője volt A zsidó Budapest című kötetnek. Több munkájában foglalkozott a sumer irodalommal, az akkád ékírásos eposzokkal, a héber mítoszokkal és Mezopotámia vallásaival is.

Forrás: Magvető