Joghallgatók sikere járványügyben

2020.05.13.
Joghallgatók sikere járványügyben
Felkészültnek bizonyultak az ELTE hallgatói a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos jogi kérdések megoldására: a négy díjból hármat ők hoztak el idén a Baker McKenzie aktuális kérdéseket felvető, innovatív megoldásokat elismerő versenyéről. A jogászok előtt álló kihívásokra fókuszáló versenyen az ELTE-sek hagyományosan az élen végeznek. 

A Baker McKenzie Ügyvédi Iroda idén harmadszor hirdetett különleges problémákat felvető, innovatív megoldásokat elismerő versenyt Magyarországon. A jogászok legfiatalabb generációját megszólító The New Lawyer Challenge versenyen mindig aktuális, de nem hétköznapi problémát kell a résztvevőknek megoldaniuk. A járványhelyzet miatt idén a versenyt teljes egészében virtuálisan bonyolították.

A hagyományosan háromfordulós verseny első két feladatát online felületen kellett megoldaniuk a versenyzőknek, a döntőben pedig jogtanácsosként léptek fel egy olyan helyzetben, amely napjainkban abszolút elképzelhető, de még nincsenek róla jogi tapasztalataink. A feladatban egy gyár dolgozóját koronavírussal diagnosztizálták, és a versenyzők dolga az volt, hogy az esettel kapcsolatba hozható jogi kérdéseket beazonosítsák és megoldásukra javaslatot tegyenek. 

„Az idei rendhagyó The New Lawyer Challenge pályázattal szerettünk volna a hallgatóknak ízelítőt adni abból, hogy a pandémia milyen jogi kérdéseket vet fel, és milyen nagy kihívást jelent a gyakorló jogászok számára a gyorsan változó jogi környezetben tanácsolni és segíteni az ügyfeleket a járvány miatt alapjaiban felborult működésük során – mondta Hegymegi-Barakonyi Zoltán, a Baker McKenzie budapesti irodájának vezetője. – A videókonferencián megrendezett döntőben a diákok azt is megtapasztalhatták, hogy a járványhelyzet hogyan alakította át egyik napról a másikra a munkavégzésünk módját."

A versenyt Csáscsu Dominik, az ELTE hallgatója nyerte meg, második helyen Moór Vivien, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem hallgatója végzett, a harmadik helyet pedig Ferenczik Zoltán Szabolcs, szintén az ELTE joghallgatója szerezte meg. A Wolters Kluwer által felajánlott különdíjat Papp Luca ötödéves ELTE-s hallgató nyerte kimagasló angol nyelvű előadásmódjáért.

"A diákok nagyon jól teljesítettek, a szokatlan körülmények ellenére kiváló megoldásokat hallottunk tőlük. Az első három helyezett és a különdíjas hallgató kiemelkedő teljesítményét pedig külön szeretném megemlíteni és elismerni” – értékelte a versenyt az Iroda vezetője. 

A zsűriben Hegymegi-Barakonyi Zoltán, Lendvai Zsófia és Takács P. Pál képviselte a Baker McKenzie-t, akikhez Varga Zoltán, a Suzuki vezető jogtanácsosa csatlakozott.

A versenyt 2018 óta rendezi meg az Iroda, és az ELTE hallgatói eddig minden alkalommal kitűntek szokatlan, innovatív megoldásaikkal és fellépésükkel. 2018-ban az első és a második, 2019-ben a második és a harmadik helyet szerezték meg. 

Forrás: Prím Online