Jótékonysági koncert az ELTE Aula Magnaban

2018.06.22.
Jótékonysági koncert az ELTE Aula Magnaban
Az ELTE TTK Földrajz- és Földtudományi Intézetének tanárai és diákjai bronz mellszobrot szeretnének állítani az egyetem volt professzora, Lóczy Lajos geológus-geográfus tiszteletére, születésének 170. és halálának (2020-ban) 100. évfordulója alkalmából a Lágymányosi Campus Déli épületében, a Kar Pantheonjában.  Az eseményt az ELTE Alumni Központ támogatta. 

Lóczy Lajos (1849–1920) egyetemi tanár, akadémikus, a hazai geológia és geográfia kiemelkedő alakja. Egyetemi tanulmányait Zürichben végezte, 1874-ben szerzett mérnöki oklevelet. 1877–1880 között a Széchenyi Béla-féle belső-ázsiai expedíció geológusaként Kínában és a Szikkim-Himalájában végzett megfigyeléseket. 1889-től a Budapesti Tudományegyetem Földrajzi Intézetének meghívására egyetemi rendes tanárként geográfiát, geomorfológiát oktatott. Hazánkban  neki  köszönhető a „geomorfológia”, mint  önálló  diszciplína létrejötte. Legismertebb munkája a Balaton-felvidék részletes földtani térképe és a terület 1911-ben megjelent monografikus feldolgozása (A Balaton tudományos tanulmányozásának eredményei, I-III), amely a nemzetközi tudományos közösség komoly elismerését váltotta ki.

A szobor állításának költségeit az Intézet munkatársainak és hallgatóinak adakozásából, különféle pályázatokból szeretnék előteremteni. Ehhez a nemes célhoz csatlakozott az ELTE BTK Zenei Tanszékén működő Alumni kórus, a Musica Nostra Énekegyüttes. 2018. június 7-én nagy sikerű koncertet adtak az ELTE AULA Magna teremben, ahol a szép számban összegyűlt közönség adakozhatott: adományukkal hozzájárultak a szobor állításának költségeihez. Az eseményt Dr. Horváth Erzsébet geográfus, az ELTE Természettudományi Kar dékánhelyettese vezette be, melyben méltatta Lóczy Lajos tevékenységét. Megnyitójában elmondta, hogy a szobor elkészítésének költségei mintegy 1,5-2,0 millió Ft-ra rúgnak. A hangversenyen  magyar és külföldi szerzők művei hangzottak el, többek között Händel, Verdi, Pablo Casals, és Kodály Zoltán kórusműveit  énekelték. Szekér Bernadett zongoraművész nem csak a kórus kíséretében játszott fontos szerepet, de  Chopin Desz-dúr Nocturne-jét is előadta önállóan, fínom érzékenységgel. A Musica Nostra Kórus kristálytiszta hangzásával, szuggesztív előadásmódjával elnyerte a közönség tetszését. Az együttest Dr. Mindszenty Zsuzsánna Liszt díjas karnagy, az ELTE Zenei Tanszék docense vezényelte.

Az ötletet, amelyet első ízben még 2005-ban Horváth Ferenc professzor az FFI első igazgatója vetett fel, most Dr. Mindszenty Andrea professzor asszony kezdte ismét szorgalmazni.

A Lóczy szobor felállításnak költségeihez az alábbi számlaszámon tudnak még hozzájárulni.

Ezt a megoldást választották dr. Baksa Csaba a Magyarhoni Földtani Társulat ex-elnöke, dr. Komlóssy György, a hazai bauxitgeológusok doyen-je, valamint dr. Scheuer Gyula, az ELTE kancellárja (mint magánember), akik jelentős összeggel csatlakoztak az adakozók népes táborához.

Számlatulajdonos: Papp Simon Alapítvány; Budapest Bank; Számlaszám:10104167-16329500-01004009; Swift kód: BUDAHUHB; Iban: HU20-10104167-16329500-01004009
Az utaláson, a közlemény rovatban kérjük az alábbi rövid szövege feltüntetni: "Lóczy-szobor"

Kedvcsinálónak olvassa el a már felállított mellszobrokról készült "Séta a Gömb Aulában" c. cikket Radnai László tollából az Alumni Lexikonban.

ELTE Alumni
Facebook