„Jótól jót tanulni”

2018.06.12.
„Jótól jót tanulni”
A „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért" díjakat 2018. június 8-án az Országos tehetséggálán adták át. A kitüntetés célja, hogy erkölcsileg és anyagilag is elismerje a tehetséges fiatalokat segítő szakembereket és szervezeteket.

Idén életműdíjat kapott Groma István egyetemi tanár, az ELTE TTK Fizikai Intézet Anyagfizikai Tanszékének vezetője. A professzor szakterülete a szilárdtestfizika, kutatási témája a mintázatok kialakulása diszlokációrendszerekben és a röntgen vonalprofil analízis.

Az ünnepségen Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kiemelte: minden tehetség a nemzet javát szolgálja, ezért az az ország, amely felismeri és segíti a tehetségeit, erős tud lenni. Az államtitkár hozzátette: minden magyar fiatal tehetséges valamiben, csak meg kell találni, hogy melyik területen. A díjazottak pedig a legjobbak a tehetségek felismerésében, hiszen képesek meglátni valakiben a szikrát és fáradhatatlan munkával segíteni a kibontakozását – hangsúlyozta.

Az ELTE professzora mellett átvehette az elismerést Vincze Szabolcs, a Megyaszói Mészáros Lőrinc Körzeti Általános Iskola pedagógusa és Csermely Péter, a Semmelweis Egyetem professzora, a Karaván Színház és Művészeti Alapítvány, a MATFUND Középiskolai Matematikai és Fizikai Alapítvány, a Snétberger Zenei Tehetség Kiemelten Közhasznú Alapítvány, valamint ötven tehetséggondozó, tehetségfejlesztő és tehetségsegítő szakember.

A „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” díj 2013 tavasza óta ad lehetőséget a tehetséggondozásban kiemelkedő munkát végző hazai és határon túli pedagógusok elismerésére. A díj elnevezése a "Bonis bona discere", vagyis „Jótól jót tanulni” latin közmondásból származik.

Forrás: kormany.hu