Jövőbe mutató fejlesztés és tiszteletadás

2023.11.23.
Jövőbe mutató fejlesztés és tiszteletadás
Innováció-Sport-Tudomány címmel 2023. november 22-én rendezte meg hagyományos sportszakmai napját az ELTE PPK szombathelyi Sporttudományi Intézete. A rendezvényen felavatták az egyetem hatvanmillió forintos beruházással idén korszerűsített terhelésdiagnosztikai laboratóriumát és az intézményhez kötődő olimpikonok neveit tartalmazó emlékfalat.

A nyitóünnepségen H. Ekler Judit intézetigazgató rámutatott: a különféle okoseszközök, műszerek és applikációk a sporttudományban is a mindennapok részét képezik, nélkülük már nem lehet igazán nagy eredményt elérni. A megújult terhelésdiagnosztikai laboratóriumot képzésük során a hallgatók is megismerik, és eszközeit akár tudományos kutatásaik során is használhatják.

Az új technológiákban rejlő lehetőségeket példázták a délelőtti előadások: a szakemberek a jégkorongban és a labdarúgásban alkalmazható tesztek és mérések témakörét járták körül. Ezután mutatták be a Sporttudományi Intézet idén korszerűsített terhelésdiagnosztikai laboratóriumát. 

Scheuer Gyula, az ELTE kancellárja elmondta: a létesítmény az elmúlt években közel százmillió forint támogatásban részesült, idén pedig hatvanmillió forint értékű eszközbeszerzésre került sor. "A laboratórium kinőtt a kamaszkorból, és most, belépve a felnőtt korba, meg szeretné mutatni magát mind a helyi közösségnek, mind a társadalomnak" – tette hozzá.

Az avatóünnepségen Laki Ádám egyetemi adjunktus az erőplató méréseket szemléltette, Szigethy Mónika egyetemi tanársegéd a gerincdiagnosztikai eszköz, Nagyváradi Katalin egyetemi adjunktus a testlengést mérő stabilometria, végül Ihász Ferenc egyetemi tanár a terheléses vizsgálatok elvégzésére szolgáló spiroergométer működésébe avatta be a jelenlévőket.

A sportszakmai nap második felében az ELTE Savaria Egyetemi Központ Dr. Gál László Egyetemi Sportcsarnokában került sor a campus olimpiai falának avatóünnepségére. A falon annak a húsz, az ELTE SEK-hez, illetve jogelőd intézményeihez kötődő hallgatónak és oktatónak a neve kapott helyet, akik edzőként vagy versenyzőként akkreditált résztvevői voltak az ötkarikás játékoknak.

Köszöntőjében Lenkai Nóra rektori biztos kifejezte háláját az emlékezetes sporttörténeti pillanatokat szerző olimpikonoknak, amiért elhozták az olimpia szellemiségét az egyetemre. Felidézte, hogy a szombathelyi felsőoktatásban a kezdetektől, már több mint hat évtizede jelentős szerepet kap a sport. Hozzátette: a Savaria Egyetemi Központ 2017-es csatlakozásával jelentősen erősödött az ELTE sporttudományi képzési területe.

Zsolnai Anikó, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar dékánja ezt a napot a kiváló sportteljesítmények ünnepének nevezte, és bizakodásának adott hangot, hogy az olimpiai falra felkerült neveket még sok fogja követni.

Az alma mater büszkeségei: Antalovits Ferenc, Csollány Szilveszter (, Dobra László, Márkus Erzsébet, Tamtom Péter, Iváncsik Gergő, Gyurka János, Csoknyai István, Konkoly Csaba, Ligeti Dániel, Kiss Szilárd, Halász Bence, Gyurátz Réka, Németh Zsolt, Németh László, Annus Adrián, Kálovits Anikó, Kívés István, Preisinger Sándor, Szántó Kornél.

Forrás és további képek az eseményről: ELTE SEK
A Szombathelyi Televízió videóbeszámolója itt tekinthető meg.