Jövőképek

Jövőképek
01/15

2020. január 15. 17:00

Csodák Palotája (1036 Budapest, Bécsi út 38–44.)

01/15

2020. január 15. 17:00 -

Csodák Palotája (1036 Budapest, Bécsi út 38–44.)


A Tudományos CSOPA Café idei első vendége Ragó Anett, az ELTE PPK egyetemi adjunktusa, aki a tudás és a látás közötti kapcsolatról tart előadást.

A bölcsesség az emberi kultúrákban jellemzően összekapcsolódik a látás képességével. Az igazi bölcseket azonban sokszor vakként ábrázolják. A "látók", a sámánok tudatmódosító szerekkel, vagyis látásuk elhomályosításával érték el, hogy "átlássanak" másik világokba. Az előadás a tudás és a látás közötti kapcsolatot igyekszik feltárni. A pszichológia fogalmainak segítségével keresi a választ olyan kérdésekre, mint hogy például mit is látnak valójában "lelki szemeink". Mi az, amit észreveszünk a külvilágból? Hogyan lesz a látványból belső kép, amely azután az emlékezés és képzelet alapja lesz? Vajon amikor célokat tűzünk ki magunk elé vagy éppen félünk valamitől, akkor is belső képeinkről van szó? A jövőről alkotott víziónk mennyire függ azoktól a képektől, amelyek a kultúrában körülvesznek bennünket? És milyen eszközökkel lehet feltárni a képzelet képeit? A képek felidézése vajon segíti vagy épp elhomályosítja a pontos emlékezést? Megérzéseink, intuícióink felkészültebbé vagy csak magabiztossá tesznek minket?

Ragó Anett az ELTE egyetemi oktatója, az MTA TTK Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézet tudományos munkatársa, az ELTE Pszichológiai Doktori Iskola témavezetője. PhD-fokozatát 2012-ben szerezte pszichológiai tudományokból, kutatási területe a szemantikus emlékezet felnőttkori működése és fejlődése, a tanulás gyerek- és felnőttkorban, valamint a szemantikus emlékezet zavarai.

Havonta egyszer a kutatóké és a szakembereké a főszerep a Csodák Palotájában: többek között vegyészek, fizikusok, biológusok, nyelvészek, geológusok, mérnökök, pszichológusok, tudománykommunikátorok és kutatóorvosok váltják egymást a Tudományos Csopa Caféban. Az érdeklődők első kézből hallhatnak a laborokban, szakhatóságoknál, levéltárakban és könyvtárakban folyó tudományos munkáról és a legfrissebb eredményekről, miközben megismerhetik a kutatókat is, kiderül, mi befolyásolta őket pályaválasztásukban, milyen kihívások, célok mentén építik tudományos karrierjüket. Az ismeretterjesztő rendezvénysorozat 2020 első négy hónapjában az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar oktatóit látja vendégül; belépés kedvezményes Csopa délutáni belépőjeggyel, Csopa havibérlettel vagy napijeggyel. 

Regisztráció