Józanul reagál a magyar társadalom a koronavírus okozta járványhelyzetre

2020.04.28.
Józanul reagál a magyar társadalom a koronavírus okozta járványhelyzetre
Nem érvényesült a közösségi média pánikfokozó hatása, inkább a szolidáris és segítőkész kommunikációs hangok erősödtek fel – véli a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban Csepeli György, az ELTE TáTK professor emeritusa. 

Csepeli György szerint a többi országgal összehasonlítva Magyarországon egészen szabálykövető a lakosság hozzáállása a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokhoz. Hozzátette ugyanakkor, hogy a tavaszias idő hozott némi lazulást, a napsütés előcsalogatta a kirándulókat.

„Akik karanténban voltak, úgy érzik, hogy vége a játszmának, de ezt rosszul érzik. Egészében véve az élet féltése, ami a magyar idealizmusból következik, bőven elég ahhoz, hogy látványos pánikjelenségek ne következzenek be” – véli a szociálpszichológus.

A professzor arról is beszélt, hogy a pánik megelőzésében és

a járvánnyal összefüggő kommunikációban a legfontosabb szempont a hitelesség,

a hitelesség pedig azon múlik, hogy aki kommunikál, arról elhiggyék, hogy igazat mond.

Egy folyamatosan hihető dolgokat mondó, őszinte ember nagymértékben meg tudja nyugtatni a közönségét. Ugyanakkor a jelenség fordítva is igaz: pánikot tud kelteni az, aki hiteltelenül, nem őszintén beszél. 

Az új média – ide értve a közösségi oldalakat – ilyen értelemben teljesen új helyzetet teremt. Nincs központi figurája a társadalmi kommunikációnak, hanem annyiféle központi kommunikátor van, ahányféle körbe, csoportba tartozunk. A társadalmi média vagy közösségi média egyszerre, szimultán jelenít meg olyan érzéseket, amelyek hozzák a pánikot, vagy csökkentik azt.

„Jelenleg nem érvényesül a közösségi média pánikfokozó hatása, inkább azt látom, hogy nagyon is felerősödtek a szolidáris, együttérző, toleráns és segítőkész kommunikációs körök, például a Facebookon” – osztotta meg tapasztalatait Csepeli György.

Az ELTE professzora a Katolikus Rádió Tény-kérdés című műsorában fejtette ki véleményét a koronavírus-járvány társadalmi hatásával kapcsolatban. A teljes interjú megtalálható a Katolikus Rádió archívumában.

Borítókép: nepszava.hu