Kalandjaim a parányok világában

2020.05.29.
Kalandjaim a parányok világában
Becz Barnabás Álmos, az ELTE Természettudományi Kar harmadéves biológus hallgatója lenyűgöző ismeretterjesztő filmben mutatja be a folyókban, tavakban, szikes tócsákban, a Kis-Balaton vizében és a Ráckevei Duna-ágban is életben maradó mikroorganizmusokat.

A parányi élőlények a Kárpátok kristálytiszta forrásainak vizében éppúgy jelen vannak, mint a kacsaúsztató tavacskákban. Életükről és formagazdagságukról forgatta legújabb dokumentumfilmjét az ELTE TTK harmadéves biológus hallgatója, Becz Barnabás Álmos, akinek mikroszkópján keresztül beleláthatunk az egysejtűek titkos életébe. A Természetfilm.hu Egyesület közreműködésével készült Kalandjaim a parányok világában című film televíziós premierje 2020. június 7-én 13:35-kor lesz a Duna Televízióban.

A leendő kutató – tanulmányai mellett – iskolai mikroszkópos szakkört vezet, ismeretterjesztő előadásokat tart, a filmben pedig egy igazi expedíción keresztül vezet be az életünket ezer szálon befolyásoló egysejtűek világába, és fura, szabad szemmel láthatatlan szerzetekről rántja le a leplet a tőzegmoha levélkéi közt éppúgy, mint a Ráckevei Duna-ágban.

A film két éven keresztül készült, a mikroszkópos vizsgálatokra alkalmas lakókocsi több mint háromezer kilométert gurult a forgatások során, bejárva a Tátrát, a Tisza vidékét, a Szigetközt és a Kiskunságot. Az expedíció végén a Kis-Balatonról tértek vissza Szigetszentmiklósra, az egyetemista otthonába és állandó kutatóhelyére.

„Az expedíció a Kárpát-medence magas csúcsaitól egészen az Alföld szikes tavaihoz elvezetett. Mivel a cél a lehető legtöbb különleges egysejtű felkutatása volt, Álmosnak egy olyan guruló jármű volt a segítségére, amiben berendeztünk egy kész minilabort” – avatott be a produkció részleteibe ifj. Kollányi Ágoston, a film rendezője. „A kocsi belsejében akváriumok, gyűjtőüvegek sorakoztak kipárnázott dobozokban, kamerával felszerelt mikroszkópok várták az új felfedezéseket” – tette hozzá.

Becz Barnabás Álmos a Nemzetközi Természetfilm Fesztivál első mentorprogram-győzteseként kezdett dolgozni a Természetfilm.hu Tudományos Filmműhely stábjával, amiből kisfilm készült Egy Csepp Harangjáték címmel. A kisfilm után ifj. Kollányi Ágoston akkora lehetőséget látott a közös munka folytatásában, hogy azonnal pályázatot nyújtott be, amelyet a Média Mecenatúra program támogatott.

Forrás: ELTE TTK