Kapcsolódások és megosztottságok régiókon és kontinenseken át

2024.03.12.
Kapcsolódások és megosztottságok régiókon és kontinenseken át
Az ELTE Társadalomtudományi Kar lett az Európai Egyetemi Intézet partnere a GLOBINTERSECT nemzetközi projektben, amely a faji, etnikai, nemi, osztálybeli, életkori, fogyatékossági, lakóhely-változtatási és egyéb különbségeket vizsgálja transznacionális történelmi perspektívából.

A GLOBINTERSECT (Global perspectives on intersectional histories) a 19. század elejétől vizsgálja a régiókon és kontinenseken átívelő kapcsolódásokat és megosztottságokat, nyomon követi, hogy a sokféleség konfigurációi és az interszekcionalitás módozatai hogyan változnak a globális kapcsolatokkal és azok megszakításával.

A hivatalosan február közepén elstartolt projektet az EUI History Departement részéről Benno Gamerl, az ELTE Összehasonlító Történeti Szociológia Tanszék részéről Keller Márkus és Kiss Zsuzsanna habilitált egyetemi docensek vezetik, a munkában részt vesz Bódy Zsombor tanszékvezető egyetemi tanár és Magos Gergely adjunktus is.

Az EUI Widening Europe programjának – amelyben az Európai Unió és az EUI szerződő államai vesznek részt – célja, hogy az európai felsőoktatási és kutatási térségben erősítse a nemzetközi együttműködéseket, a versenyképességet és a kutatás minőségét. Jelen projekt egy későbbi, nagyobb szabású kutatás megalapozására is szolgál, a résztvevők júniusban Budapesten, októberben pedig Firenzében találkoznak.

Forrás: ELTE TÁTK