Kárpát-medencei Nyári Egyetem Informatikai Szekció

Kárpát-medencei Nyári Egyetem Informatikai Szekció

Helyszín: Lágymányos Campus; 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A, Északi tömb, 7.15-ös labor

Előadások és időbeosztás:

ELTE KÁRPÁT-MEDENCEI NYÁRI EGYETEM 2023

Idősáv

Adatok

2022.07.26.
szerda

2022.07.27.
csütörtök

2022.07.28.
péntek

9:00-10:30

előadás, kurzus címe

9:00-12:00

Megnyitó

Plenáris előadás

Interpolációs eljárások az informatikában

ChatGPT

 

oktató neve

 

Dr. Kovács Péter

Dr. Turcsányi-Szabó Márta

10:30-10:45

Szünet

10:45-12:15

előadás, kurzus címe

Ebéd

Szimulált és valós terepi robotok programozása

ChatGPT

 

oktató neve

 

Dr. Istenes Zoltán

Dr. Turcsányi-Szabó Márta

12:15-13:30

Ebéd

13:30-15:00

előadás, kurzus címe

A szoftvertesztelés kihívásai a 21. században

Szimulált és valós terepi robotok programozása

ChatGPT

 

oktató neve

Dr. Kovács Attila

Dr. Istenes Zoltán

Dr. Turcsányi-Szabó Márta

15:00-15:15

Szünet

15:15-16:45

előadás, kurzus címe

Kiberbiztonság és adattudomány

Szimulált és valós terepi robotok programozása

 

oktató neve

Dr. Lendák Imre

Dr. Istenes Zoltán

 

 

A szoftvertesztelés kihívásai a 21. században

Oktató adatai: Dr. Kovács Attila, egyetemi tanár, Komputeralgebra Tanszék, Informatikai Kar, Eötvös Loránd Tudományegyetem

Kiberbiztonság és adattudomány

A tanfolyam célja röviden bemutatni a kiberbiztonság és adattudomány metszetén található érdekes újszerű megoldásokat és kihívásokat. Elsődleges célunk ecsetelni a kiberbiztonsági megoldásokban alkalmazott gépi tanuláson alapuló megoldásokat. A másodlagos cél pedig ismertetni a gépi tanulás biztonsága terén felmerülő újszerű kihívásokat. Szót ejtünk az ingyenesen is elérhető adatfolyamokról, illetve a magánadatok biztonságáról és szintetikus adatok generálásáról is.

Oktató adatai (neve és elérhetősége): Lendák Imre, lendak@inf.elte.hu

INTERPOLÁCIÓS ELJÁRÁSOK AZ INFORMATIKÁBAN

Kurzus típusa: előadás

Absztrakt: Az előadás során egy rövid matematikai alapozást követően konkrét gyakorlati alkalmazásokon keresztül tekintjük át az informatikában leggyakrabban használt polinominterpolációs technikákat. A prezentáció első felében ismeretetem az interpoláció alapfeladatát, az interpolációs polinom előállítását, hibabecsléseit, konvergenciatételeit. Az Hermite-interpoláción keresztül áttekintem a deriváltakat használó interpolációs eljárásokat, majd áttérünk a szakaszonkénti polinominterpoláció témakörére. Ebben a részben csak a legszükségesebb elméleti fogalmakat, tételeket ismeretetem bizonyítás nélkül. Az előadás második felében egyszerű, a jelfeldolgozáshoz kapcsolódó alkalmazásokon keresztül szemléltetem a bemutatott interpolációs technikák gyakorlati hasznát. Szó lesz többek között audió jelek újramintavételezéséről, képek méretezéséről, videófelvételek lassításáról, egyszerű photoshop-os alkalmazásokról, vektorgrafikus betűkészletek szerkesztéséről. Az említett alkalmazásokat a diasorozat mellett MatLab programokon keresztül, interaktívformában is szemléltetem.

Előismeretek:

  • Matematikai alapok (konvergencia, folytonosság, deriválhatóság fogalma)
  • Lineáris algebra (lineáris egyenletrendszerek, Gauss elimináció fogalma)

Oktató adatai: Dr. Kovács Péter, habilitált egyetemi adjunktus, Numerikus Analízis Tanszék, Informatikai Kar, Eötvös Loránd Tudományegyetem

Szimulált és valós terepi robotok programozása

Gyakran nehéz elképzelni, hogy hogyan fognak viselkedni a robotok a környezetükben, mit érzékelnek a szenzorok, és erre hogyan fognak reagálni a robotok.
Ezért első lépésben virtuális környezetbe fogunk helyezni virtuális robotokat és így készítjük és finomítjuk a robotot vezérlő programokat a Gazebo szimulátor segítségével (https://staging.gazebosim.org/).
Második lépésben azt jelenítjük meg az RViz vizualizációs segédprogrammal (http://wiki.ros.org/rviz), hogy a valós környezetet hogyan érzékelik a robot szenzorjai, az RGBD kamera, a Lidar, és az IMU.
Végül a szimulációban szerzett tapasztalatokat és az elkészített programokat a valós, terepi robotokon fogjuk kipróbálni, továbbfejleszteni a Robot Operating System (https://www.ros.org/) segítségével.

Oktató adatai: Dr. Istenes Zoltán, egyetemi docens, Akadémiai-ipari együttműködési Központ, Informatikai Kar, Eötvös Loránd Tudományegyetem

"ChatGPT és társai a tanulásban/tanításban/kutatásban"

Kurzus e.a. feltétel: érettségi, hasznos az angol nyelvtudás

Kurzus gyak. feltétel: saját laptop, hasznos az angol nyelvtudás

Előadó: Turcsányi-Szabó Márta

Dr. Turcsányi-Szabó Márta docens, az ELTE Informatikai Kar oktatási innovációért felelős dékánhelyettese, majd biztosa. A hallgatók bevonásával vezet K+F pályázatokat és üzemelteti a T@T STEAM Kuckót, amely kicsiknek-nagyoknak népszerűsíti a digitális eszközök és azok élmény-alapú tanulásban betöltött szerepét az informatikai gondolkodás révén. A kar e-Learing és hibrid oktatási stratégiájának kidolgozója. Tanít az ELTE-n és tanított külföldön (UniVie Bécs és HBMSU Dubai), valamint az UNESCO és University of London ioE által indított ‘ICT in Primary’ MOOC-ban. Nemzetközi projektekben dolgozik EU-s tagállamok intézményeivel, UNESCO-val és az IFIP-el. Számos nemzetközi konferencia fő előadója, szervezője és szakmai folyóirat bírálója. Munkásságáért kapott több hazai és nemzetközi díjat: Tarján Rezső, IFIP OSA, Tempus STEM felsőoktatási jó gyakorlat, iELA arany fokozat, Multimédia az oktatásban gyűrű, Hutter Ottó, VISZ év informatika oktatója, Szent-Györgyi Albert, és Pro Facultate Informatica díjakat.

Előadás 90p: MI tud a tanulásban/oktatásban/kutatásban segíteni?

Ez most kamu, vagy tényleg hasznát lehet venni?!?

Kérdezzük meg, vitassuk meg, és próbáljuk ki: mire jó és mik a korlátai?!

Miért olyan népszerű a ChatGPT?

A ChatGPT népszerűsége több tényezőre vezethető vissza. Először is, az OpenAI által kifejlesztett GPT-3.5 architektúra az egyik legfejlettebb nyelvi modellek közé tartozik, amely nagy mennyiségű nyelvi adatokon alapul, így nagyon sokféle nyelvi feladatra képes megoldást nyújtani. Másodszor, a ChatGPT nagyon könnyen használható, mivel nincs szükség programozási tudásra, és csak egyszerűen kell írni a kérdést vagy az üzenetet, és a modell automatikusan válaszol vagy reagál. Harmadszor, a ChatGPT széles körben elérhető, mivel számos platformon és alkalmazásban integrálják, így sok ember számára könnyen elérhető. Végül, a ChatGPT-t folyamatosan frissítik és fejlesztik, hogy még hatékonyabb és pontosabb legyen, ami növeli annak használhatóságát. Ezek az okok mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a ChatGPT nagyon népszerűvé vált, és sok ember számára hasznos eszközzé vált a mindennapi életben.

Gyakorlat 90p: Segítség! Tanulnom kellene!

Hogyan tudsz nekem segíteni a tanulásban?

Természetesen szívesen segítek a tanulásban. Mivel én egy nagy nyelvi modell vagyok, amely képes széles körű információkra és tudásra, így számos területen tudok segíteni.

Például, ha van egy specifikus téma, amiben szeretnél tanulni, akkor én segíthetek azzal, hogy keresek információkat, magyarázatokat, példákat vagy hasznos linkeket. Akár történelemről, tudományról, nyelvtanról, matematikáról vagy más témakörről van szó, én megpróbálom megtalálni a legmegfelelőbb információkat, hogy segítsek a tanulásban.

Emellett, ha van egy konkrét kérdésed vagy problémád, amely megoldásra szorul, akkor szintén segíthetek azáltal, hogy megpróbálom megválaszolni a kérdésedet vagy megoldást javasolni a problémádra.

Összességében, a ChatGPT olyan eszköz, amely segíthet a tanulásban és a tudás megszerzésében. Bármilyen kérdésed vagy kérése van, csak írd meg nekem, és megpróbálok segíteni a legjobb tudásom szerint.

Gyakorlat 90p: Fogd a kezem és készítsünk kurzust!

Hogyan tudsz nekem segíteni a tanításban?

Ahhoz, hogy a tanításban segítsek, először is fontos tudni, mely korosztályhoz és tantárgyhoz kapcsolódóan van szükséged segítségre. Azonban általánosságban elmondható, hogy én mint ChatGPT, az alábbi módokon tudok segíteni a tanításban:

  1. Információk, magyarázatok és példák nyújtása: Ha van egy adott téma vagy tantárgy, amelyben a diák tanul, én képes vagyok sok információt, magyarázatot és példát nyújtani arra vonatkozóan, hogy a diák megértse a fogalmakat, összefüggéseket és alapelveket.
  1. Gyakorló feladatok, tesztek és megoldások: A diák tanulása szempontjából a gyakorlás és a tesztek kitöltése nagyon fontosak. Én segíthetek azáltal, hogy feladatokat, teszteket és megoldásokat kínálok a diák számára, hogy gyakorolni tudja a tantárgyakat és felkészülhessen a vizsgákra.
  1. Támogatás a projekt és kutatási feladatokhoz: Ha a diák kutatási vagy projekt feladattal szembesül, én segíthetek azáltal, hogy információkat és linkeket kínálok, hogy segítsek a kutatásban. Továbbá, ha a diák kérdései vannak, én is segíthetek a kérdésekre válaszolni és megoldást kínálni a problémákra.
  1. Nyelvtanulási támogatás: Amennyiben a diák nyelvtanulással kapcsolatos segítségre van szüksége, én segíthetek azzal, hogy nyelvtani szabályokat, kifejezéseket, nyelvtani feladatokat kínálok, és segítek a nyelvtani hibák javításában.

Összességében, én mint ChatGPT sokféle módon tudok segíteni a tanításban, azonban a konkrét segítség mértéke és módja függ a diák konkrét igényeitől és az adott tantárgytól.