Keleti Márton: Butaságom története

Keleti Márton: Butaságom története
04/03

2024. április 03. 18:00

ELTE ÁJK (1053 Budapest, Egyetem tér 1-3., A/1.)

04/03

2024. április 03. 18:00 -

ELTE ÁJK (1053 Budapest, Egyetem tér 1-3., A/1.)


Egy klasszikus magyar vígjátékkal folytatódik az NFI Egyetemi Filmklub tavaszi féléve.

A Butaságom története főszereplőjét, Kabók Kati színésznőt mindenki csak úgy ismeri, mint az ország első számú színészének feleségét. Csupa jelentéktelen szerep után végre kiléphet rajongásig imádott férje, Mérey László árnyékából, hogy főszereplőként megformálja a „világ legokosabb asszonyát”. A cselekmény a premier napján bonyolódik, amikor a színésznő tízéves házasságának keserédes, kacagtató pillanataira emlékszik vissza. Lassan kiderül, hogy a naivsága, „butasága” mögött ravasz és éles eszű színésznő húzódik meg. 

Az 1965-ben készült Butaságom története csordultig van színházi mozzanatokkal. A megjátszás gesztusa nemcsak a színfalak előtt, de mögöttük is jelen van Kabók Kati életében. Ha kell, egy évtizeden át játssza a buta feleséget céljai eléréséért, vagy ha úgy adódik, ájulást színlel, hogy megakadályozza férje részvételét az ’56-os forradalomban. Többek közt ez avatja Katit a kádári társadalompolitika emblémájává: a privát boldogságát kereső, közélettől távolmaradó kispolgárrá. Vele szemben áll férje, a már kompromittálódott, idősebb nemzedékhez tartozó Mérey. Személyén keresztül teszi nevetségessé a film a Rákosi-korszak elvakult szocialista realista művészetszemléletét és a politikai simulékonyságot. A főszerepekben Ruttkai Éva és Básti Lajos nyújtanak felejthetetlen alakítást.

A vetítés utáni beszélgetés vendége Barkóczi Janka kutató, archivátor, a Nemzeti Filmintézet filmarchívumának munkatársa.

Regisztráció (egyetemi hallgatók esetén Neptun-kóddal!)
Facebook