Kémiából is remekeltek a középiskolások

2017.07.17.
Kémiából is remekeltek a középiskolások
Négy ezüstéremmel tértek haza a magyar középiskolások a Thaiföldön rendezett 49. Nemzetközi Kémiai Diákolimpiáról. A négy csapattag közül hárman az ELTE gyakorlóiskoláiban tanulnak.

Ausztriáról Új-Zélandig 79 ország csaknem 300 diákja adott számot tudásáról a Thaiföldön 2017. július 6. és 15. között megrendezett kémiai diákolimpián. A magyar csapatot Botlik Bence Béla és Turi Soma (ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium), Kalapos Péter (ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium), valamint Sajgó Mátyás (Földes Ferenc Gimnázium, Miskolc) alkotta, akik mindannyian ezüstéremmel zárták a versenyt. 

A Nemzetközi Kémiai Diákolimpia középiskolásoknak rendezett barátságos nemzetközi verseny, melynek célja a tehetségkutatás, a tehetséggondozás, a nemzetközi kapcsolatok kiépítése és javítása. A megmérettetésen a résztvevőknek elméleti és laboratóriumi fordulóban is számot kell adniuk tudásukról. Az évente megrendezett olimpián Magyarország alapító tagként 1968 óta megszakítás nélkül vesz részt.

A magyar csapat tagjait az ELTE Kémiai Intézete választotta ki és készítette fel a versenyre az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával. A diákok Magyarfalvi Gábor, Szabó András és Zihné Perényi Katalin tanárok kíséretében utaztak el a dél-kelet ázsiai országba. 

A verseny honlapja