Kémiai OTDK

Kémiai OTDK
05/17 - 05/19

2021. május 17. - 2021. május 19.

online

05/17 - 05/19

2021. május 17. - 2021. május 19.

online


Idén az ELTE Kémiai Intézet rendezi a 35. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Kémiai és Vegyipari Szekcióját. Az egyetemi hallgatóknak és középiskolásoknak szóló tudományos konferencia a kémia szinte minden területét lefedi a járványkémiától az acéliparig, a gluténmentes diétáktól az elektrokémiáig.

A Kémiai és Vegyipari Szekció május 17. és 19. között tartja meg üléseit a Természettudományi Karon. A szekció munkájához konferenciaszoftver segítségével tud majd a több száz résztvevő csatlakozni. A kétévente megrendezett OTDK kémia szekciójára idén 137 hallgató 139 dolgozatot nyújtott be. Az online konferencia résztvevői között 10 határon túli hallgató és 1 fő középiskolás résztvevő is van.

A dolgozatok témája felöleli a kémia szinte teljes spektrumát, még a COVID-járvánnyal kapcsolatos kutatásokat is. Ezenkívül a vas- és acéliparral, a gluténmentes diétával, nanorészecskékkel, elektrokémiai rendszerek fejlesztésével, szerves és szervetlen szintézisekkel és gyógyszeripari eljárásokkal foglalkozó előadások is elhangoznak majd.

A konferencia megnyitója és eredményhirdetése mindenki számára nyitott online esemény lesz, amelyet a Whova konferenciaközvetítő platform segítségével követhetnek minden alszekcióban.

A programban híres kémikusok is nyilvános ismeretterjesztő előadásokat tartanak, továbbá hazai és külföldi kémiai társaságok vezetői beszélnek majd a 21. századi kémia kihívásairól: Sarkadi Lívia, Gilberte Chambaud, Peter Schreiner, Angela Wilson. Az előadásokat és a kerekasztal beszélgetéseket élőben közvetítik az ELTE Természettudományi Kar Youtube csatornáján, de összegyűjtve megtalálhatók az ELTE TTK honlapján is.

A konferencia nagyszerű lehetőség a fiatal, kutatás felé nyitott hallgatóknak, hogy munkájukat bemutassák, megméressék, illetve betekintést kapjanak a magyarországi kutatási irányzatokba. A konferencia ingyenes és mindenki számára nyitott.

A szervezők a szekcióhoz kapcsolódóan, kifejezetten középiskolásoknak meghirdették Kémiás véleményvezér játékukat is, amelyre április 30-ig lehetett jelentkezni. A jelentkezőknek rövid videóban a saját korosztályuk számára kellett meggyőzően érvelni a kémia haszna és szépsége mellett.

Az online részvétellel kapcsolatos információk
A konferencia honlapja

ELTE TTK