Kenjük, ne kenjük?

Kenjük, ne kenjük?
03/30

2023. március 30. 17:00

ELTE TTK Eötvös terem (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A, 0.38.) és online

03/30

2023. március 30. 17:00 -

ELTE TTK Eötvös terem (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A, 0.38.) és online


Vasanits Anikó a fényvédő szerek használatának környezeti vonatkozásairól ad elő az "Alkímia ma" sorozatban.

A Földre érő ultraibolya fény (UV) számos káros hatással van az emberi szervezetre, beleértve a tartós bőrkárosodást és égést, valamint a különböző látásproblémákat. Gyengíti az immunrendszert, valamint a legsúlyosabb esetekben a melanómás és bőrrákos megbetegedések kialakulásának fő okozója. Ezen hatások ellen fényvédő készítményekkel védekezhetünk, amelyek leggyakrabban szerves vegyületeket és szervetlen (nano)részecskéket tartalmaznak, amelyek szerepe összetett: visszaverik, szórják és elnyelik az UV-fényt. Az előadás során e kozmetikai adalékanyagok tulajdonságairól, a különböző kozmetikai termékekben történő alkalmazhatóságuk szabályozásáról, analitikai meghatározhatóságukról és mind a humán, mind a vízi ökoszisztémákra kifejtett környezeti hatásukról is szó lesz.

Vasanits Anikó egyetemi adjunktus, az ELTE Analitikai Kémiai Tanszék munkatársa, kutatási területei a természetes mátrixok szerves komponenseinek meghatározása és a környezetvédelem.

Kísérlet: Kiss Edina középiskolai tanár, az ELTE Kémiai Intézet módszertani csoportjának munkatársa

Az ELTE Kémiai Intézet 2007-ben indult Alkímia ma sorozata elsősorban a kémia iránt érdeklődő 11. és 12. évfolyamos középiskolásoknak szól, de a szervezők örömmel látnak mindenkit, aki szeretné nyomon követni a tudományág legfrissebb eredményeit. A látványos bemutatókkal, kísérletekkel, kvízjátékokkal és más meglepetésekkel színesített előadásokat élőben közvetíti a Galileo Webcast tudományos portál, és utólag is megtekinthetők a programsorozat Facebook-oldalán és a Youtube-on.