Képernyővideó készítése a Chrome böngészőben: A Screencastify

Tóth-Mózer Szilvia | 2020.10.14.
Képernyővideó készítése a Chrome böngészőben: A Screencastify
A képernyővideó készítése többféle helyzetben is megfelelő megoldás lehet, amikor tananyagkészítésre kerül a sor.
  • Előfordul, hogy valamit úgy tudunk a legegyszerűbben elmagyarázni, ha felvételt készítünk a képernyőnkről, ahogy az egyes lépéseket elvégezzük. Ez főleg szoftverek és online alkalmazások ismertetésénél bevált módszer.
  • Lehet, hogy egy kép/rajz/ábra egyes részeihez szeretnénk magyarázatot fűzni. 
  • Készíthetünk olyan ppt-t, amit képernyővideóként veszünk fel a diavetítés során, miközben narráljuk.

A hallgatók általában szívesebben néznek meg egy jó összefoglaló videót, mint olvasnak el egy képernyőképeket tartalmazó szöveges leírást. Akkor érdemes képernyővideót készíteni, ha el szeretnénk kerülni azt, hogy többször meg kelljen mutatni, el kelljen magyarázni a hallgatóknak valamit. Hatékony megoldás, ha főként online tartjuk a kapcsolatot velük (például a levelezősökkel) és nincs lehetőségük kontaktórán vagy konzultáción személyesen elmagyarázni újra valamely anyagrészt, eljárást, folyamatot. A képernyővideót fel lehet tölteni videómegosztó portálra, de tárolható akár Google Drive-on is, és onnan be lehet ágyazni az online tanulásmenedzsment-rendszerekbe, mint amilyen a Canvas és a Moodle. Elég egyszer, jól megszerkesztett formában elkészíteni a felvételt, és az - jó esetben - akár évekig is használható - amennyiben nem olyan a téma vagy nem egy gyakran frissített szoftverről van szó.

Első lépések

Ha szeretnénk felvenni azt, ahogyan a Google Chrome böngészőben dolgozunk, a Screencastify a legegyszerűbb megoldás. A képernyővideóban tekintsük meg, hogyan telepítjük, hogyan vehetünk fel vele, hogyan szerkeszthetünk és tölthetjük le a filmünket.

Ingyenes versus prémium

Az ingyenes verzióban az utóbbi időben történt néhány változás, illetve van néhány megkötés:

  • már nem látszik a Screencastify márkajelzése, vízjele a felvételen.

  • 5 percnél hosszabb videót nem vehetünk fel. A nyersanyag sokszor több lehet, de egy tartalmas felvételnél ez nem gond, összességében jobb, ha több kisebb oktatóvideót készítünk, mint egy hosszabbat.

  • 5 percnél hosszabb szerkesztett videót nem tölthetünk le a szerkesztőből.

  • a letöltés során már választhatjuk az MP4 formátumot, ami lehetővé teszi, hogy a letöltött fájllal tovább dolgozzunk egy vágóprogramban, ahol hosszabb filmet is összeállíthatunk. 

Így leginkább a felvételek hossza inkodolhatja az amúgy nem túl költséges előfizetést.