Képernyővideó készítése a Chrome böngészőben: A Screencastify

Tóth-Mózer Szilvia | 2018.09.14.
Képernyővideó készítése a Chrome böngészőben: A Screencastify
A képernyővideó készítése többféle helyzetben is megfelelő megoldás lehet, amikor tananyagkészítésre kerül a sor.
  • Előfordul, hogy valamit úgy tudunk a legegyszerűbben elmagyarázni, ha felvételt készítünk a képernyőnkről, ahogy az egyes lépéseket elvégezzük. Ez főleg szoftverek és online alkalmazások ismertetésénél bevált módszer.
  • Lehet, hogy egy kép/rajz/ábra egyes részeihez szeretnénk magyarázatot fűzni. 
  • Készíthetünk olyan ppt-t, amit képernyővideóként veszünk fel a diavetítés során, miközben narráljuk.

A hallgatók általában szívesebben néznek meg egy jó összefoglaló videót, mint olvasnak el egy képernyőképeket tartalmazó szöveges leírást. Akkor érdemes képernyővideót készíteni, ha el szeretnénk kerülni azt, hogy többször meg kelljen mutatni, el kelljen magyarázni a hallgatóknak valamit. Hatékony megoldás, ha főként online tartjuk a kapcsolatot velük (például a levelezősökkel) és nincs lehetőségük kontaktórán vagy konzultáción személyesen elmagyarázni újra valamely anyagrészt, eljárást, folyamatot. A képernyővideót fel lehet tölteni videómegosztó portálra, de tárolható akár Google Drive-on is, és onnan be lehet ágyazni az online tanulásmenezsment-rendszerkbe, mint amilyen a Canvas és a Moodle. Elég egyszer, jól megszerkesztett formában elkészíteni a felvételt, és az - jó esetben - akár évekig is használható - amennyiben nem olyan a téma vagy nem egy gyakran frissített szoftverről van szó.

Hozzáadás

Ha szeretnénk felvenni azt, ahogyan a Google Chrome böngészőben dolgozunk, a Screencastify a legegyszerűbb megoldás. Ez egy Chrome-kiterjesztés, amelyet a legegyszerűbben úgy tudunk hozzáadni a böngészőnkhöz, hogy ellátogatunk a https://www.screencastify.com/ honlapra, és rákattintunk az ADD TO CHROME gombra. A felugró ablakban kattintsunk a Bővítmény hozzáadása gombra, ezzel installáljuk a bővítményt.

A sikeres hozzáadást követően a bővítmény ikonja megjelenik a böngésző keresősávja mellett.

Első lépések

Amikor első alkalommal rákattintunk a Screencastify-ikonra, a bővítmény Setup oldalára jutunk. Itt legelőször is be kell jelentkeznünk (Sign in with Chrome), lehetőleg engedélyezve, hogy a bővítménnyel készített videóinkat a rendszer automatikusan a Google Drive-ba mentse (Automatically save videos to Google Drive. - alapértelmezetten bekapcsolva). Ehhez természetesen rendelkeznünk kell Google-fiókkal.

A bejelentkezést követően engedélyezzük az alkalmazásnak a megnyitott vagy létrehozott Google Drive-fájlok és -mappák megtekintését és kezelését, majd adjunk meg további szükséges engedélyeket (Set Permissions). Végül címkézzük magunkat oktatónak (Educator), diáknak (Student) stb., és készen vagyunk. A következő oldalon egy Youtube-videóban megismerhetjük a bővítmény kezelését. A Screencastify nagyszerű lehetőség arra, hogy másoknak oktatóvideót készítsünk például egy honlap használatáról vagy bármilyen a böngészőnkben megnyitott tartalomról. Választhatjuk azt, hogy egy adott böngészőoldalról, a számítógépasztalunkról vagy kizárólag a webkameránkról készüljön a felvétel. Az elkészült videót a rendszer a Drive-unkon automatikusan létrehozott mappába menti (mivel korábban ezt a lehetőséget állítottuk be). Csak viszonyítási alapként: 10 perces videó 44 MB tárhelyet igényel.

Prémium

Az ingyenes verzióban van néhány megkötés, mint hogy

  • látszik a Screencastify márkajelzése, vízjele a felvételen.
  • egy hónapban maximum 50 felvételt készíthetünk, persze ez azért nem olyan kevés.
  • 10 percnél hosszabb videót nem vehetünk fel. A nyersanyag sokszor több lehet, de egy tartalmas felvételnél ez nem gond, összességében jobb, ha több kisebb oktatóvideót készítünk, mint egy hosszabbat.
  • a letöltés során nem választhatjuk az MP4 formátumot, ami némiképp megnehezíti, hogy a letöltött fájllal tovább dolgozzunk egy vágóprogramban. Ez sem megoldhatatlan, a Google Drive is ajánlja a megoldást, miszerint társítsuk a videót az Online Video Converterrel, ami tud belőle MP4-et konvertálni.

Így leginkább a felvételek szépséghibájaként látható logó eltüntetése inkodolhatja az amúgy nem túl költséges előfizetést.