Kései születés

Kései születés
05/05

2021. május 05. 18:00 - 20:00

online

05/05

2021. május 05. 18:00 - 20:00

online


Közös programot szervez a Romakép Műhely az OFF-Biennáléval: a roma-magyar közös identitást bemutató dokumentumfilm vetítése után kerekasztal-beszélgetésen elevenítik fel a 70-es évek légkörét. 

Kőszegi Edit és Szuhay Péter Kései születés című dokumentumfilmjének kiinduló témája Péli Tamás híres pannója, amelyet a festő barátaival a tiszadobi gyermekotthon könyvtártermének falára festett 1983-ban. A Születés a nyolcvanas évek magyar képzőművészetének jelentős alkotása, amely a roma és magyar közös identitást fogalmazza meg. A kép az elmúlt 10 évben Nyíregyházán állt becsomagolva, az OFF Biennálé keretében azonban a nagyközönség is megtekintheti a BTM Vármúzeumban. A kiállítás egyik kurátora György Eszter, az Atelier Interdiszciplináris Történeti Tanszék adjunktusa.

A filmben Kovács József Hontalan költő barátjával, Fátyol Tivadar zeneszerzővel utazik Tiszadobra, az Andrássy-kastélyba, valamikor 2001-ben. A költő akkor már vagy tizennyolc éve nem járt a gyermekvárosban, azóta, hogy ott elkészült a Születés. Az 1970 és 1983 közötti esztendők elevenednek meg korabeli felvételekről, valamint Lakatos Menyhért, Choli Daróczi József, Daróczi Ágnes, Kalla Éva, Szentandrássy István visszaemlékezéseiből. 

A 2002-ben forgatott film címe a festményen túl utal a magyarországi roma értelmiség 1970-es évekbeli intenzív és meghatározó jelentkezésére is. A filmben élőben és/vagy archív felvételről megszólalnak az akkoriban aktív roma írók, költők, festők, előadóművészek is.

A beszélgetés vendégei: Kőszegi Edit, Szuhay Péter, Daróczi Ágnes, Raatzsch André

Moderátorok: Gyenes Lídia, Szőke-Tóth Anna, a Romakép Műhely tagjai

A programot a Romakép Műhely Facebook-oldalán közvetítik.