Két ELTE-s a Junior Prima díjasok között

2017.11.28.
Két ELTE-s a Junior Prima díjasok között
Tíz fiatal tudóst tüntettek ki Junior Prima díjjal 2017. november 24-én a Magyar Tudományos Akadémián, köztük Bunford Nóra és Vincze Miklós Pál ELTE-s kutatókat is.

Bunford Nóra klinikai szakpszichológus, az ELTE TTK Etológia Tanszék tudományos munkatársa az idegtudomány és pszichológia, Vincze Miklós Pál fizikus, az MTA–ELTE Elméleti Fizikai Kutatócsoport tudományos főmunkatársa a földtudományok kategóriájában kapta meg az elismerést.

Bunford Nóra az ELTE TTK Etológia Tanszék tudományos munkatársa, a diszfunkcionális érzelmi feldolgozás etológiai és patofiziológiai alapjait, viselkedésbeli megjelenéséit, illetve ezek többmódszeres mérését kutatja. Érdekli az érzelmi feldolgozás alap- és összehasonlító kutatása is, e kutatások eredményeit felhasználva és továbbgondolva az alkalmazott kutatás területén foglalkozik az érzelmi feldolgozás különféle negatív funkcionális következményeivel és releváns farmakológiai és pszichoszociális kezelések fejlesztésével és kiértékelésével.

Vincze Miklós Pál 2008-ban az ELTE Természettudományi Karán szerzett diplomát okleveles fizikusként, asztrofizika szakirányon. Ezt követően 2012-ben az ELTE Fizikai Doktori Iskolájának Statisztikus fizika, biofizika és kvantumrendszerek fizikája doktori programjában Jánosi Imre témavezetésével szerezte meg PhD-fokozatát, disszertációjának címe Nagyléptékű fizikai oceanográfiai jelenségek numerikus és laboratóriumi modellezése volt. 2012–2014 között a Brandenburg Technical University Cottbus-Senftenberg Department for Aerodynamics and Fluid Mechanics posztdoktori programjának résztvevője, jelenleg az MTA–ELTE Elméleti Fizika Kutatócsoport posztdoktora. 

Bunford Nóra az első sorban középen, Vincze Miklós Pál a felső sorban balról a második.

A Junior Prima díjjal 2007 óta tüntetik ki a kiemelkedő teljesítményt nyújtó harminc év alatti fiatalokat több kategóriában, a tudomány az egyetlen, ahol a korhatár 33 év. Az egyes tudományterületek szaktekintélyei, akadémikusok, professzorok, valamint a Magyar Fejlesztési Bank által felkért ajánlók minden évben számos jelölt elismerésére tesznek javaslatot. Idén 58 fiatal tehetséget terjesztettek fel a díj elnyerésére, a szakmai zsűri közülük választotta ki azt a tíz tudós kutatót, akik fiatal életkoruk ellenére nemzetközi szinten is magasan jegyzett tudományos kutatási eredményekkel, publikációkkal büszkélkedhetnek. Az erős mezőnyben végül a publikációk, előadások, hivatkozások számán túl, a kutatott területen elért tudományos nóvumok alapján dőlt el a díjak sorsa.

Az ELTE TTK hallgatója volt, majd 2015-ben az egyetem Kémia Doktori Iskolájában írta meg Élelmiszerek csomagolóanyagából kioldódó anyagok vizsgálata című munkáját Bodai Zsolt is, aki az Elválasztástechnikai Kutató és Oktató Laboratórium (EKOL) helyettes vezetőjeként munkatársaival több komponensre kiterjedő, megbízható, gyors analitikai módszert fejlesztett ki különböző élelmiszermintákra, hogy a csomagolóanyagokból kioldódott káros anyagok mennyiségét meghatározhassák.

Az elismeréseket Lovász László, az MTA elnöke, Juhász Edit, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára és Bernáth Tamás, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) elnök-vezérigazgatója adta át.

Forrás: MTI