Két filmjével is díjat nyert Kriska György Gödöllőn

2023.05.25.
Két filmjével is díjat nyert Kriska György Gödöllőn
Kilencedik alkalommal rendezték meg május 19–21. között hazánk legnagyobb filmes, környezetvédelmi eseményét, a Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivált. Kriska György, az ELTE Biológiai Intézet docense évek óta visszajáró vendég a fesztiválon, meghökkentő, egyedi hangvételű filmjeivel hívja fel a figyelmet a természet csodáira vagy éppen a benne keletkező zavarokra. Idén két művel is nevezett a versenyre, a "Poláros világ" a harmadik díjat hozta el, a "Jeges sodrásban" elnyerte az M5 TV különdíját.

Kriska Györgyöt hosszú ideje foglalkoztatja a kérdés, hogy egyes felületek miért vonzzák a rovarokat. Intenzív kutatása során kiderült, hogy a megoldás kulcsa a visszavert fény polarizációs mintázatában rejlik, mely az emberi szem számára alig észlelhető, de különböző rovarok számára látható. Ezek a vizuális információk több millió évig segítették a rovarok túlélését, de amióta az emberiség befolyásolja optikai környezetüket, az állatok egyre több hamis és gyakran halálos jelzést kapnak. A mesterséges felületekről (napelemekről, aszfaltutakról, ablakokról, autókról, alapvetően minden fényes tárgyról) származó fénytükröződések napi szinten több milliárd állat ökológiai csapdáit jelentik. A Poláros világ ebbe a jelenségbe nyújt betekintést.

A filmről május 29-én 15:57-től az M5 csatornán kerül adásba egy összefoglaló interjú, a filmet az alábbi linken találja meg.  A filmhez tudományos blog is kapcsolódik, amelyet itt olvashat

A Jeges sodrásban a hagyományos természetfilmes megközelítéstől eltérően az ember jelenléte mellett mutatja be környezetünk természeti látványosságait. A rövidfilm a természet téli pihenőjével indul, amikor a hó beborítja a tájat, a növények és az állatok nyugovóra térnek. Az élet azonban nem áll meg az áramló vizek birodalmában, a csermelyek és a patakok őshonos lakói továbbra is aktívak maradnak, és a sivár csatornákban idegen lények találnak menedéket.

A szöveget Kriska György írta, a film rendezője, operatőre és vágója a középiskolás Kriska Ferenc, aki a fesztiválon elnyerte Juhász Árpád „A legfiatalabb tehetség” díját is, a Zala torkolatáról készült Vízválasztó című drónfotójával pedig 2. helyezést ért el az diákfotó pályázat „Ember és víz” kategóriájában.

A filmet a Youtube-on az alábbi linken tekintheti meg.