Ki kell próbálni, aztán meg kell bukni

2023.05.29.
Ki kell próbálni, aztán meg kell bukni
Márkaalapításról, selfbrandingről és egyéni vállalkozásról szólt az ELTE Kommunikáció és Médiatudomány Tanszék ismert öregdiákjainak beszélgetése.

Az Életkezdés és pályaképek, dilemmák a kreatív gazdaságban kurzus eseményén D. Tóth Kriszta (WMN, Elviszlek magammal), Katona Éva (ëviköt, NOS), Linczényi Márkó (Antilope Kid, Probléma) és Márk Szonja (Édesem, VAJ), a tanszék öregdiákjai beszélgettek a márkaalapítás személyes megéléséről, életutakról, társadalmi kérdésekben való állásfoglalásról és önreflexiókról Koltai Réka (Citi, ELTE) moderálása mellett.

Bár az egyéni vállalkozás egyfajta one man show, a közösségépítés és a társadalmi ügyek szolgálata az önállóan felépített márkák fő motívumai közé tartoznak.

Ahogy egy életmódmagazin szerkesztősége, úgy egy önerőből felépített cukrászda vásárlóköre és egy 80-as évek stílusából építkező művészműhely közönsége is egy csapat. Olyan szubkulturális termékek fogyasztói, amelyek egy szűkebb társadalmi csoport igényeit szolgálják ki. De kizárólag a kisközösség igényei ezek?

A WMN magazin alapítását az ösztönözte, hogy a 2010-es évek Magyarországán a középkorú nők számára nem volt megfelelő hangvételű és mennyiségű médiatartalom – idézte fel D. Tóth Kriszta, akinek ma már nem a médiatér meghódítása, hanem minőségi tartalmak gyártása és a történetek emberi oldalának bemutatása a fő szakmai célja. A globális társadalmi problémák személyes szempontú feltárásával ugyanis a nézőben erősödik a „valahová tartozás” érzése.

Linczényi Márkó szerint az egyszemélyes zenekarnak megvannak a szépségei: a szabadság, a kizárólag saját ötletekből felépített zeneszámok megvalósítása és egy vállalkozáshoz szükséges összes munkakör kitanulása. A jelenlegi társadalomban, ahol a tartalomfogyasztó a gyártó szerepét is betöltheti, az intézményesség sokszor kontraproduktív – vélekedett a zenész, aki Hajós Andrással együtt vezeti a Probléma című műsort. A podcastben emberi érzések, traumák, megküzdési módok és belső vívódások kerülnek a felszínre egy kollektív reziliencia elősegítése és a közösségérzés megteremtése érdekében.

Márk Szonja, Katona Éva, Linczényi Márkó, D. Tóth Kriszta

Márk Szonja a Kreatív magazinnál töltött évei után hozta létre saját brandjét (Édesem édesség), amelyben a hagyományos és a progresszív konyha fortélyait ötvözi egészséges alapanyagok felhasználásával. A márkához kapcsolódó közösség lojális vásárlókból és saját workshopjaik vendégeiből kovácsolódott.

A marketingben erősen jelen vannak az intézményesített kommunikációs szabályok és stratégiák, a szakterületen dolgozók egyébként kreatív munkája így sokszor gépiessé és unalmassá válik. Linczényi Márkó szerint azonban a sikerhez az is elég lehet, ha az ember önazonos, és ezt meg is tudja mutatni a közönségnek.

Így lehet az is, hogy a MÜPA kommunikációs szakembere beköltözik egy apró üzlethelyiségbe, vintage üzletet nyit és a nyolcvanas évek divatját kezdi újra kötni. Katona Éva a Kreatív magazinnál és a hőskorát élő Origonál betöltött újságírói munkaköre, majd a MÜPA csordulásig töltött eseménynaptárának menedzselése után nyitotta meg az ëviköt webshopot és vesz részt a NOS vingtage store működtetésében. Emellett művészeti közösségi terek megreformálásával igyekszik reflektorfényt irányítani a feltörekvő kortárs tehetségekre.

A beszélgetésből kiderült, hogy a brandek nem mindig akarásból és tudatosan jöttek létre, illetve a médiaszakról az egyéni vállalkozás igazgatásához sem egyenes az út: rengeteg töprengés, próbálkozás áll mögötte. 

Forrás: ELTE BTK