Kiállítás Eötvös Loránd fotóiból Dél-Tirolban

2019.08.23.
Kiállítás Eötvös Loránd fotóiból Dél-Tirolban
Toblachban a 100 éve elhunyt tudós 1875-1915 közötti sztereo fényképeiből nyílt tárlat, amely szeptember 21-ig tekinthető meg.

Eötvös Loránd, a Nobel-díjra három alkalommal jelölt magyar fizikus, az ELTE jogelődjének professzora és rektora szenvedélyes természetjáró is volt. 42 nyarat töltött a Keleti-Dolomitokban, Schluderbachból (olaszul: Carbonin) kiindulva legalább ötszáz magashegyi túrát tett és kéttucatnyi csúcsot elsőként mászott meg. A Cadini-Dolomitok második legmagasabb (2837 méteres) csúcsát még életében róla nevezték el. A két lányával, Ilonával és Rolandával sokszor együtt túrázó tudós („der ungarische Baron”) nagy tekintélynek és népszerűségnek örvendett a helybéliek körében.

Schluderbach ma egy nagyobb községhez, Toblachhoz (Dobbiaco) tartozik. A helyi könyvtár vezetője, Edith Strobl az Eötvös Loránd-emlékév kapcsán felismerte Eötvös 3D fényképeinek helytörténeti jelentőségét. Javaslatára Toblach polgármestere, Guido Bocher egy kiállítás megrendezését határozta el Eötvös ottani fényképeiből. A Hans Glauber Könyvtár vezetőjének és munkatársainak, valamint a Johannes Haus Galéria kurátorának szervezésében mintegy 30 anaglif fényképet bemutató kiállítás valósult meg, amely a Dolomitok szépségén és a hegymászás örömein kívül az egykori Toblachot és Cortina d’Ampezzot is felidézi. Az Eötvös-kiállítás része az alpesi turizmus 150 éves történetét bemutató rendezvénysorozatnak, amelyet abból az alkalomból rendeznek meg, hogy a „Drei zinnen” (a Sexteni-Dolomitok jelképszerű hármas hegyorma) éppen tíz éve került fel az UNESCO világörökségi listájára.

Az olasz televízió híradója tudósításában Eötvös Lorándot a község másik híres vendégével, Gustav Mahler zeneszerzővel párhuzamba állítva mutatta be, jól szolgálva azt a célt, hogy Eötvös Loránd ottani emléke újraéledhessen. Azáltal, hogy a közeli Cortina d’Ampezzo 1956 után 2026-ban ismét helyszíne lesz a téli olimpiának, az Eötvös Loránd-kiállításnak jövőbe mutató szála is lett, hiszen a világ jó néhány éven át fokozottan fog figyelni erre a régióra. Eötvös pedig tudományos és közéleti érdemei mellett

3D-fotográfusi hobbija révén is fontos szerepet játszott a vidék tájtörténeti bemutatásában. 

Az Eötvös-kiállítás nagyszerű háttérprogramot nyújt több jeles toblachi program résztvevőinek, így például augusztus 21-én a világ talán leghíresebb hegymászója, Reinhold Messner által a Drei zinnen első (1869-es) megmászásáról szóló film ősbemutatója nézői számára.


Guido Bocher, Toblach polgármestere, Edith Strobl, a Hans Glauber Könyvtár vezetője, Szarka László Csaba, az Eötvös 100 koordinációs testületet elnöke, Alex Pergher, a Johannes Haus Galéria tulajdonosa

Az augusztus 9-i megnyitón Magyarországról jelen volt többek között az Eötvös 100 koordinációs testület elnöke, Szarka László Csaba, a Magyar Geofizikusok Egyesülete elnöke, Zelei Gábor és a MTA Könyvtár és Információs Központ két munkatársa, Babus Antal és Molnár Andrea.

Eötvös Loránd hegymászó tevékenységéről az Eötvös Loránd-emlékév januári nyitórendezvényén Kis Domokos Dániel tartott előadást, Regály Zsolt csillagász-kutató pedig ugyanitt és az áprilisi Eötvös-emléknapon is bemutatta a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat Eötvös Loránd Emlékgyűjteményben található fényképek digitálisan átalakított tömörlátvány-változatát. Eötvösnek mintegy 150 sztereo-fényképe tekinthető meg itt.

A „ROLAND EÖTVÖS: Stereographische Fotografien aus den Dolomiten (1875-1915)” című kiállítás 2019. szeptember 21-ig tekinthető meg a Johannes Haus Galériában (TÉRKÉP), egy kisebb háttérkiállítás pedig a szomszédos Hans Glauber Könyvtárban látható (TÉRKÉP).

Forrás: ELTE TTK