Kihirdették a 2019-es térképrajz-verseny legjobbjait

2019.04.24.
Kihirdették a 2019-es térképrajz-verseny legjobbjait
A tokiói térképészeti konferencián az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék zsűrije által kiválasztott alkotások képviselik Magyarországot.

Összesen 22 település 29 intézményéből 114 darab térképrajz érkezett a Nemzetközi Térképészeti Társulás (ICA) Magyar Nemzeti Bizottsága, a Magyar Földrajzi Társaság és az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék által meghirdetett versenyre. A beérkezett pályamunkákat az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszékének zsűrije bírálta el, amelyekből hat darab térképrajzot választottak ki. A nyertes alkotások képviselik Magyarországot a 29. Nemzetközi Térképészeti Konferencián, Tokióban.

A Nemzetközi Térképészeti Társulás (International Cartographic Association, ICA) 1993 óta kétévente szervezi meg az ICA Térképrajz-versenyt. Magyarország mind a tizennyolc korábban megtartott nemzetközi versenyen képviseltette magát és több magyar térképrajz díjat is kapott. A 2019-es versenyre “Szeretjük a térképeket” témában várták a gyerekek rajzait.

A tokiói nemzetközi konferenciára Váradi Zsombor (11) A Föld élete és halála, Encs Luca és Kovács Luca (14) Ez lett a Földünkből, Kunos Luca (7) A képzeletem, Horváth Anna (15) A Föld arca, Alexa Viktória, Heidt Luca és Vezsenyi Eszter Erzsébet (14) és Nemes Márton (11) Cseppek a világból (Drops from the world) című pályamunkája kerülhet ki.

A zsűri két különdíjat ítélt oda a legjobban kivitelezett rajzoknak, amelyet Mikula Júlia Magdolna (10) és Hegedűs Renáta Anna (11) Finom kontinensek (Delicious continents), illetve Király Zsófi (12) Szemben a Föld című pályázata nyert el.

További hat országos díjat osztott ki a zsűri, amelyet Smiglag Zsófia és Egyed Márton (12) Az élet Jing-Jang-ja, Rosenthal Noa Vivien (15) Földvirág, Benyo Flóra (9) A Föld, mint üveggolyó, Jakucs Nikolett Mercédesz (14) Az összetartozás varázsa (The Magic of Togetherness), Kovács Adél (8) Térkép minden formában, Legény Máté (13) A magyarság büszkeségei című rajza érdemelt ki.

A zsűri tagjai Zentai László tanszékvezető, a Nemzetközi Térképészeti Társulás főtitkára, Reyes Nunez José Jesús egyetemi docens, Irás Krisztina egyetemi adjunktus, Kiss Veronika Flóra képzési koordinátor voltak. A titkári feladatokat Arendás Nikolette hallgató látta el.

Forrás: Térképismeret

Beérkezett pályamunkák

Legjobb pályamunkák

Legjobb pályamunkák

0

/

0

0

/

0