Kihirdették az Émile Noël perbeszédverseny eredményeit

2020.05.11.
Kihirdették az Émile Noël perbeszédverseny eredményeit
Az ELTE ÁJK hagyományos megmérettetésén idén 59 csapatban összesen 133 hallgató vett részt. A rekordszámú jelentkezővel lebonyolított verseny témája a védjegylicencia megállapodás versenykorlátozó jellegének vizsgálata volt.

Május elejére várták a résztvevők az Émile Noël Európai Uniós Kereskedelmi Jogi Perbeszédverseny szóbeli fordulóját, de tekintettel a járványra, idén az írásbeli beadványok alapján hirdettek eredményt. A döntés nem volt könnyű: a Nemzetközi Magánjogi és Európai Gazdasági Jogi Tanszék hagyományos megmérettetésére idén 133-an jelentkeztek.

A perbeszédverseny célja, hogy az Európai Unió versenyjogához és a szellemi alkotások jogához kapcsolódó joganyag gyakorlati alkalmazásával a hallgatók kipróbálhassák magukat az Unió Bírósága előtti eljárásokban.

A Tanszék minden tanévben kétszer rendezi meg a háziversenyt hallgatóinak, az első félévben az EU belső piaci jogának, a második félévben az EU versenyjog és EU szellemi alkotási jogának témájában. A jelenlegi feladat a védjegylicencia megállapodás versenykorlátozó jellegének vizsgálata volt.

A versenyen a hallgatóknak az Európai Unió Bírósága előtti jogvitát szimuláló eljárásban kellett képviselniük mind a felperesi, mind az alperesi oldalt írásbeli beadványokon keresztül. Mivel szóbelire nem került sor, az írásbeli beadványok szakmai színvonala jelentős hangsúlyt kapott.

Csillik Kristóf és Lukács Domokos csapata holtversenyben ért el első helyezést a Budai Kata, Horváth Fanni és Zareczky Tamara alkototta csapattal. II. helyen Spisák Bence, Beyer Fülöp, Kovács Flórián végzett. III. helyezést szerzett Kondé Benedek Rudolf, Sárkány Balázs, Sveda Tamás György.

A versenyre benevezett 59 csapat felperesi és alperesi bedványait három tagból álló zsűri, a Nemzetközi Magánjogi és Európai Gazdasági Jogi Tanszék oktatója, Papp Mónika és PhD-hallgatói, Merkel Csenge és Kiss Barnabás ügyvédjelölt  értékelte.

A versenyt az Igazságügyi Minisztérium jogászképzés minőségének javítását szolgáló pályázata támogatta.