Kiírták az idei Lendület pályázatot

2021.02.01.
Kiírták az idei Lendület pályázatot
A Magyar Tudományos Akadémia kiválósági programjára március 16. 16:00-ig jelentkezhetnek tervezett kutatócsoportjaikkal a nemzetközileg kimagasló teljesítményű fiatal kutatók. A vissza nem térítendő támogatás minimális összege évi 25 millió Ft, maximális összege 40 M Ft lehet. 

A Lendület program célja a hazai fiatal kutatóbázis erősítése kutatóintézetekben, egyetemeken, közgyűjteményekben és közintézményekben folyó kutatások dinamikus megújításával, valamint kimagasló teljesítményű kutatók és kiemelkedő fiatal tehetségek külföldről való hazahívásával, illetve itthon tartásával. A Lendület program a kiválóság és a mobilitás együttes támogatására irányul, ennek megfelelően célja, hogy a befogadó kutatóhelyeken új téma kutatására alakuló kutatócsoportok számára biztosítson forrást.

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Titkársága és a Magyar Tudományos Akadémia Titkársága közötti megállapodás szerint mind a pályázatok kiírásáról és elbírálásáról, mind pedig a finanszírozásról és a projektek monitorozásáról az MTA gondoskodik.

A Lendület program azoknak a kutatóknak nyújt továbblépési lehetőséget, akik korábban már sikeresen pályáztak rangos hazai és/vagy nemzetközi posztdoktori vagy kutatási támogatásokra.

Pályázni két kategóriában lehet.
Lendület I. támogatásra azok a kiemelkedő és folyamatosan növekvő teljesítményt mutató, ígéretes fiatal kutatók pályázhatnak, akik 38 évnél fiatalabbak (1983. augusztus 31. után születtek), PhD-fokozatukat 2017. szeptember 1. előtt szerezték meg, továbbá korábban rangos hazai (OTKA, MTA Bolyai, MTA Prémium) vagy nemzetközi posztdoktori vagy kutatási pályázatokon támogatást nyertek.

Lendület II. támogatásra azok a nemzetközileg is elismert, tartósan kiemelkedő és növekvő teljesítményű vezető kutatók pályázhatnak, akik 45 évnél fiatalabbak (1976. augusztus 31. után születtek), rangos hazai (OTKA, MTA Bolyai, MTA Prémium) vagy nemzetközi posztdoktori vagy kutatási pályázatokon, illetve a Lendület program vagy egyéb, a Lendület-támogatással összemérhető nemzetközi pályázat keretében korábban már támogatást nyertek.

A Lendület I. kategóriában a támogatás csak egyszer nyerhető el.

A pályázóknak MTMT azonosítóval kell rendelkezniük, naprakész publikációs adatokkal. Továbbá vállalniuk kell, hogy a Lendület-támogatás ideje alatt életvitelszerűen Magyarországon tartózkodnak, illetve kötelezik magukat, hogy a program során pályáznak az Európai Kutatási Tanács (ERC) valamelyik kiválósági felhívására.

Pályázati felhívás