Kiköltöztek az ELTE kollégistái

2020.03.18.
Kiköltöztek az ELTE kollégistái
Csaknem 4500 hallgató hagyta el az egyetem 17 kollégiumát, kérelem alapján összesen 730-an maradtak az e célra kijelölt épületekben, a Reitter Ferenc utcai, a Kerekes utcai, a Damjanich utcai, illetve a Nándorfejérvári úti kollégiumban.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem csaknem 4500 hallgatója költözött ki március 17-én estig az egyetem kollégiumaiból, a hazai, nemzetközi és határon túl élő magyar hallgatók közül kérelem alapján összesen 730-an maradhattak a számukra kijelölt helyszíneken. A kiürített épületekben olyan emberek kerülhetnek karanténba, akik tünetmentesek, kórházi ellátást nem igényelnek, és nem tudják az otthoni karantént megoldani.

Az ELTE összesen 17 kollégiumot és szakkollégiumot működtet vagy bérel az országban, ebből a fővárosban 11 épületben 4200-an laknak, emellett Szombathelyen három épületben 450, a Márton Áron Szakkollégium három vidéki helyszínén pedig 360 kollégistája van az egyetemnek. Csaknem egyötödük nemzetközi hallgató, ezen belül 300 külhoni magyar.

A kiköltözés a nemzetközi és a határon túli magyar hallgatókat is érintette,

közülük 560-an nyilatkoztak úgy, hogy nincs lehetőségük hazaköltözni, többségük eredeti helyén, a Reitter Ferenc utcai és a Kerekes Kollégiumban maradhatott. Összesen 170 magyar hallgató kérte, hogy a rendkívüli intézkedések idejére kollégiumban maradhasson, az egyetem mindannyiuk számára biztosított szálláshelyet a Damjanich utcai, illetve a Nándorfejérvári úti kollégiumban.

A Reitter Ferenc utcában és a Kerekes Kollégiumban vasárnap még zajlott a kiköltözés, emellett gondoskodni kellett a szobák, konyhák, vizesblokkok, közösségi helyszínek takarításáról és fertőtlenítéséről, az ágyneműk cseréjéről és a hulladék elszállításáról. Március 17-én estére az ELTE összes kollégiumában rendben lezajlott a ki- és beköltözés.

A nehezen mozgatható vagy nem létfontosságú személyes holmikat a kollégiumok raktáraiban helyezték el dobozolva és felcimkézve, ahogy az a nyári kiköltözések során is szokás. Az ELTE Szolgáltatási Igazgatóság munkatársai a diákbizottság tagjaival közösen GYIK-dokumentumban tájékoztatták a hallgatókat a legfontosabb tudnivalókról, a különböző helyszíneken dolgozó munkatársak a kiköltözés során az Office 365 Teams rendszerében tartották egymással a kapcsolatot, emellett vezették a nyilvántartásokat, szervezték a gyakorlati teendőket, vagy ha arra volt szükség, csomagokat cipeltek.

A kollégiumokban

jelenleg azon dolgoznak, hogy biztosítsák a megfelelő higiénés körülményeket,

és műszaki szempontból is felkészüljenek a március 23-tól induló távoktatásra. Az ELTE Műszaki és Informatikai Főigazgatóság az egyetem saját kollégiumaiban minden vizesblokkba szappanadagolót szerel fel, gyakoribb takarítást rendelt el, emellett a bérelt, ám nem az egyetem fenntartásában működő helyszíneken is fokozottan figyel a tisztítószerek és takarítóeszközök biztosítására. A távoktatásra való felkészülés részeként megerősítik a Damjanich utcai kollégium informatikai hálózatát.  

Az ELTE Szolgáltatási Igazgatóság a folyamat nyugodt és fegyelmezett lebonyolításáért köszönetét fejezi ki mind az érintett hallgatóknak, mind a költöztetésben részt vevő takarítóknak, nevelőknek, adminisztrátoroknak, vezetőknek és az ELTE Kollégiumi Hallgatói Önkormányzat tagjainak.