Kínába látogatott az ELTE delegációja

2023.05.10.
Kínába látogatott az ELTE delegációja EN
Borhy László rektor, Hamar Imre nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettes és Ye Qiuyue, az ELTE Kínai Tanszék adjunktusa, az Egy Övezet Egy Út Kutatóközpont igazgatóhelyettese egyhetes kínai útja során kiemelt partnerintézmények vezetőivel találkozott és a kapcsolatok elmélyítésének további lehetőségeiről folytatott megbeszéléseket.

Borhy László és kísérete 2023. május 4-én a Zhejiangi Zeneművészeti Főiskolára látogatott, ahol Wang Rui rektor, Dong Dejun rektorhelyettes és Gan Wudong fogadta őket. Gan Wudong elismerését fejezte ki Magyarország legrégebbi egyetemének, amiért az közel 400 éve bocsát ki falai közül olyan neves szakembereket és tudósokat, mint például az általuk is nagyra becsült Kodály Zoltán. Bár a Zeneművészeti Főiskola fiatalabb intézmény – mondta a vezető –, lendületesen fejlődik. A folyamatos fejlődés érdekében a konzervatórium nagy hangsúlyt helyez a nemzetköziesítésre, azon belül is a különböző csereprogramok és intézményközi együttműködések kialakítására.

A konzervatórium és az ELTE együttműködésének fő pillére a hallgatócsere. A konzervatórium az elmúlt években 10-10 hallgatót küldött az ELTE Zenei Tanszéke által nyújtott részképzésre. A két intézmény jó alapokkal rendelkezik a kooperáció fejlesztéséhez, ezt mutatja az is, hogy már közös mesterképzési programot is kialakítottak, a Zenetanár double degree MA 2024 szeptemberében indul majd el. 

A látogatás során az ELTE képviselői bejárták az egyetemi campust, megtekintették a könyvtárat, a színházat és a speciális zenei stúdiót is, ahol az Avatar film zenéjét rögzítették. Találkoztak a konzervatórium ELTE-n tanult hallgatóival is. A látogatásról a Zhejiangi Zeneművészeti Főiskola részletesen beszámolt.

Másnap a delegáció Bolla Szilárddal, Magyarország shanghaji főkonzuljával kiegészülve a Shanghaji Fudan Egyetemre, Kína egyik vezető felsőoktatási intézményébe látogatott. A vendégeket Jin Li rektor fogadta. A találkozón a résztvevők egyeztettek a két egyetem közötti lehetséges együttműködésekről, jövőbeli közös oktatási és kutatási tevékenységekről.

A két ország régóta jó kapcsolatot ápol, és az utóbbi években ez a kapcsolat tovább mélyült a gazdaság, a politika és az oktatás területén egyaránt – hangsúlyozta a megbeszélésen Jin Li. –  Az Eötvös Loránd Tudományegyetemre pedig a Fudan kiemelt fontosságú partnereként tekint.

Az ELTE és a Fudan 2015-ben kötött együttműködési megállapodást, és azóta számos közös projektet valósított meg. Rendszeresek a kölcsönös látogatások, több kutatói együttműködés zajlik, folyamatos a tanár- és diákcsere, online előadássorozatok készülnek. Kiemelt eredménynek számít, hogy a Fudannal közösen szervezett Kínai filozófia double degree mesterképzés is hamarosan elindul. Ezeket a programokat fenn kell tartani, sőt tovább kell fejleszteni – mondta Jin Li.  A találkozóról a Fudan Egyetem az alábbiakban tudósított.

A delegáció május 8-án meglátogatta a Pekingi Idegennyelvi Egyetemet is, amellyel az Eötvös Loránd Tudományegyetem hosszú évek óta aktív és jó viszonyt ápol. A megbeszélésen Hamar Imre rektorhelyettes elmondta, hogy az ELTE kiemelt figyelmet fordít a kínai régióra, és támogatja a két intézmény közötti hallgató- és szakembercserét, a különböző színtű együttműködések kialakítását, illetve fejlesztését. A megbeszélésen a felek megegyeztek abban is, hogy a kooperáció elmélyítéséhez nélkülözhetetlen a mobilitások további támogatása. A látogatásról a Pekingi Idegennyelvi Egyetem is bő ismertetést közölt.

Pekingben az ELTE képviselői a Shoudu Shifandaxue Egyetemet (Capital University) is felkeresték, ahol Ma Ligeng rektor fogadta őket. A május 9-i megbeszélésen részt vettek a School of Management vezetői és oktatói, valamint az egyetem nemzetközi kapcsolatokért felelős munkatársai. Az egyeztetést követően a felek általános együttműködési megállapodást kötöttek, és hallgatócseréről szóló szerződést írtak alá. A látogatás során a delegáció találkozott a Center of Language and Education Centre igazgatóhelyettesével is, aki támogatásáról biztosította az ELTE vezetőit a Közép- Kelet- Európai Kínai Tanárképző Központ kapcsán.