Kis tudósok a TTK-n

2018.08.29.
Kis tudósok a TTK-n
Az ELTE Természettudományi Karán idén először rendeztek nyári tábort 46 általános iskolás részvételével. A gyerekek nagy lelkesedéssel indultak neki az egyhetes programnak, hogy a kar oktatóinak segítségével felfedezzék a természettudományok izgalmas világát az etológiától az őslénytanon át a fizika és kémiai kísérletekig.

A tábor első napján a nagyobb gyerekek a Magyar Matematikai Múzeumban a tudomány sokszínűségéről, mindennapi életünkben felbukkanó jelenségeiről, valamint a matematika fejlődéstörténete szempontjából kiemelkedően fontos magyar tudósokról hallhattak Holló-Szabó Ferenctől, akinek lebilincselő előadása, lelkesedése és vidámsága az egész csoportot magával ragadta.

A programok magyar Nobel-díjasok munkásságához kapcsolódtak, a gyerekek megismerhették a Nobel-díj létrejöttének történetét és több hazai díjazott tevékenységét is Lénárd Fülöptől Wigner Jenőn át Gábor Dénesig, a szegedi Szent-Györgyi Albert Emlékszobába látogatva pedig a hajdani szegedi rektor személyes tárgyainak körében Szent-Györgyi Albert kalandos életútját is. 

A TudÁShow során az előadók kémiai és fizikai folyamatokat mutattak be, a kis tudósok számos vegyszert igénylő, látványos – szagos, illetve robbanós – kísérletet mellett néhány otthon is elvégezhető demonstrációt is megtekinthettek.

Az ELTE TTK Etológia Tanszékén Kubinyi Enikő és kutatócsoportja, valamint négy kutya segítségével vizsgálták az állatok viselkedését: a háziasításból és a kutyák tanításából kaptak ízelítőt, levezető játékként pedig kutyaugatásokat kellett felismerniük.

A gyógyszerek, mérgek kémiája című foglalkozáson korunk leggyakoribb betegségeiről és azok kémiai hátteréről tanultak a fiatalok. Bepillantást nyertek a régi korok orvoslásába, a gyógyszerek fejlődéstörténetébe, kísérlettel bizonyítva láthatták a vesekövek kialakulását, és azt is, hogyan mutatták ki annak idején vizeletből a cukorbetegséget Fehling-próbával.

A táborozók látogatást tettek az ELTE TTK Természetrajzi Múzeum Ásványtárában, valamint a Biológiai és Paleontológiai Gyűjteményben. Előbbiben megcsodálhatták, kézi és asztali UV lámpákkal, kézi nagyítókkal pedig meg is vizsgálhatták a tárlókban kiállított szebbnél szebb ásványokat. Előadásokat hallgathattak az ásványok kialakulásáról, és sűrűségük alapján borostyánok valódiságát is meghatározhatták.

A gyerekek és az őket kísérő felnőttek egyaránt megtapasztalhatták a szabad gondolkodás, illetve a csapatmunka kreativitást fejlesztő hatását az Andrássy Élményközpont Future Parkjában, a világ legmodernebb tudományos játszóterén. A japán szakemberek által megálmodott, Magyarországon most bemutatkozó interaktív élményközpont varázslatos világba kalauzolta el a résztvevőket, az alkotás inspiráló élményével megajándékozva őket.

A szegedi kirándulás alkalmával a gyerekek megtekintették a Móra Ferenc Múzeumban kiállított dinoszauruszokat, és jártak az SZTE Biológiai Kutatóintézetében, ahol szakemberek segítségével mikroszkópos foglalkozáson vettek részt. A MOL algyői ipartelepén közelről lehettek szemtanúi az olaj- és földgázfeldolgozás folyamatának, majd a Vadasparkban csoportokba szerveződve fedezték fel a kontinensek állatvilágát.

A tábor utolsó napján a résztvevők az ELTE Füvészkertjét keresték fel, ahol a program fénypontjaként megfigyelték és „megetették” a rovaremésztő növényt, az ELTE TTK Növényélettani és Molekuláris Növénybiológiai Tanszék munkatársai segítségével pedig banánból és káposztából nyertek ki DNS-t, amelyet haza is vihettek.

A szervezők a tábor zárórendezvényét a hozzátartozókkal együtt tartották az ELTE TTK-n, ahol kvízjátékokkal, jutalomkönyvekkel, sok apró meglepetéssel, tortával várták a gyerekeket, a szülők pedig megtekinthették a gyerekek által elkészített élményfalat és a programjaikról készített filmet is. 

Forrás: TTK