Kísérleti régészet az elmélettől a gyakorlatig

2017.04.19.
Kísérleti régészet az elmélettől a gyakorlatig
Nemzetközi kísérleti régészeti kurzuson vettek részt 2017. április 10-14. között az ELTE BTK régészhallgatói, akik az őskori kőeszközök készítésének és használatának kutatását ismerték meg a Százhalombattai Régészeti Parkban.

– A kísérleti régészetről a nagyközönségnek általában az a kép jut eszébe, hogy letűnt történeti korok ruháiba öltözött emberek bemutatják, hogyan éltek, harcoltak egykori eleink. Pedig a kísérleti régészet elsősorban a tudományos kutatás eszköze. Az egyhetes programon a hallgatók azt tanulták meg, hogyan kell egy tudományos régészeti kísérletet megtervezni, dokumentálni, az adatokat rögzíteni, kiértékelni, s végül a kapott kutatási eredményeket tudományosan bemutatni. Ebben tapasztalt oktatók-kutatók segítették őket – összegezte Mester Zsolt egyetemi adjunktus.

A nemzetközi kurzust az ELTE BTK Régészettudományi Intézet és a párizsi Természettudományi Múzeum (Muséum National d’Histoire Naturelle) együttműködésében a százhalombattai Matrica Múzeum részvételével rendezték meg. A továbbképzés nemzetközi jellegét erősítette az is, hogy a résztvevő harminc hallgató tíz nemzetiséget képviselt, az oktatók között pedig francia, spanyol és magyar szakemberek is voltak.

A rendezvény megvalósítását a Nemzeti Tehetség Program, a Frankofón Egyetemi Ügynökség (Agence Universitaire de la Francophonie) és a budapesti Francia Intézet is támogatta.